Euroliit hakkas tegutsema

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Italy's Prime Minister Mario Monti attends an interview as he leaves a two-day European Union leaders summit in Brussels early June 29, 2012.  REUTERS/Sebastien Pirlet (BELGIUM  - Tags: POLITICS BUSINESS)
Italy's Prime Minister Mario Monti attends an interview as he leaves a two-day European Union leaders summit in Brussels early June 29, 2012. REUTERS/Sebastien Pirlet (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS) Foto: SEBASTIEN PIRLET/REUTERS

Euroala liidrid leppisid täna öösel kokku päästefondide kasutamises turgude maharahustamiseks ning aasta lõpuks eurotsooni ühise pangandusjärelvalveorgani moodustamises, kirjutab Reuters.

Pärast 13 ja pool tundi kestnud arutelu (läbirääkimised kestsid meie aja järgi kella poole kuueni hommikul) otsustati ka, et Euroopa Stabilisatsioonifondi (ERM) võib anda pankade rekapitaliseerimiseks otse laenu ilma, et riigid peaksid oma eelarvedefitsiiti suurendama. Samas loobusid riigid eeliskreeditoride staatusest.

«Protsess oli raske, aga tulemus oli hea,» ütles Itaalia peaminister Mario Monti lisades, et seekord Itaalia erakorralist abi ei vaja.

Riigid, keda ESM hakkab toetama, kirjutavad alla vastastikuse mõistmise memorandumile, kus määratakse ära nende kohustused ja ajakava, aga neid ei hakka kontrollima Troika, ütles Monti.

«Me leppisime kokku lühiajalistes abinõudes, mida saaks kasutada Hispaania ja Itaalia jaoks,» ütles eurogrupi juht Luksemburgi peaminister Jean-Claude Juncker Bloombegile. «Oleme avatud kõikidele võimalikele interventsioonidele, et olukoda jahutada,» lisas ta. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles