Ülemkogu ilmestavad Euroopa liidrite lahkarvamused

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel ja Jean-Claude Juncker Euroopa Ülemkogul Brüsselis.
Angela Merkel ja Jean-Claude Juncker Euroopa Ülemkogul Brüsselis. Foto: SCANPIX

Samal ajal kui finantsspetsialistid täna Itaalia ja Hispaania laenukulude ajutise ohjamise nimel pingsat tööd tegid, kogunesid suurtes lahkarvamustes Euroopa liidrid täna Ülemkogu istungile eurotsooni võlakriisile lahendust otsima.

Oma ametiaja esimesele Euroopa Ülemkogule ilmunud Prantsusmaa president Francois Hollande teatas, et ootab Ülemkogult kokkulepet võlakoorma käes kannatavatele riikidele kiire hädaabi andmiseks, kirjutab Reuters.

«Tulin eesmärgiga leida kiireid lahendusi, et aidata riike, kel on laenukulude ohjamisega viimasel ajal suuri probleeme, vaatamata püüetele avaliku sektori rahandust korrastada,» teatas Hollande.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkelit julgustatakse kodumaal aga lükkama kindlalt tagasi kõik ettepanekud Euroopa riikide või pankade võlgade osalise kustutamise osas, mida aga paljud peavad ühisraha ainsaks pääseteeks. 

Samal ajal tõusid Hispaania kümneaastaste riigivõlakirjade intressid üle ohtliku 7 protsendi taseme ning Itaalia intresside turuhind tõusis 6,19 protsendini.

Hollande näeb lahendusena eurovõlakirju. Saksamaa aga hädas olevate riikide laene ühiselt tagama hakata ei taha - mitte enne kui teised riigid on nõus loovutama kontrolli maksude ja kulutuste ohjamise osas.

Kolmapäevasel parlamendiistungil teatas Merkel, et peab eurovõlakirju ebaseaduslikuks, majanduslikult valeks ning poliitiliselt hukatuslikuks sammuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles