Reuters: peakandidaadiks eurogrupi juhi kohale oli Schäuble

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble.
Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble. Foto: SCANPIX

Luksemburgi peaminister Jean-Claude Juncker jääb tõenäoliselt mõjuvõimsa eurogrupi juhiks, ütles eurotsooni kõrge ametnikule viidates uudisteagentuur Reuters.

Juncker on olnud Eurogrupi juhiks alates 2005. aastast ning kavatses pärast kolmanda tähtaja lõppemist selle kuu lõpus oma ametikohalt tagasi astuda. Uudisteagentuuri sõnul oli uue juhi peamiseks kandidaadiks Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble.

Kuid mõnede eurotsooni riikide reservatsioonid Saksamaa suhtes, kes sellisel juhul hakkaks otsuste vastuvõtmisel liiga domineerima, on kallutanud Junckeri taasvalimise kasuks. Ühtegi uut tõsist kandidaati pole üles kerkinud.

«Veel pole otsustatud, aga kõige tõenäolisemalt Juncker jääb,» ütles üks eurotsooni kõrge ametnik. Teine ametnik kinnitas samuti, et Juncker jääb ning jätkab oma tööd eurotsooni uute plaanide pangandus-, majandus- ja fiskaalliidu elluviimisel.

«On tunne, et Juncker on teinud oma tööd hästi,» ütles uudisteagentuurile üks diplomaat ja lisas, et juhul kui Schäuble võtaks ametiposti üle, «saaks Saksmaa liin olema liiga tugev.»

Teine diplomaat ütles, et Junckerile on vähe alternatiive.

«Eelistatav võiks olla keegi uus, aga aktsepteeritavat alternatiivi pole esile kerkinud,» kinnitas ta.

Üks eurotsooni ametnik hoiatas, et Juncker, kellel on olnud terviseprobleemid, võib jääda eurogrupi juhiks vähem kui ettenähtud 2,5 aastat, andes siis võimaluse muutusteks kuue kuu  või aasta pärast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles