ELi liidrid ei toetanud uut abipaketti Ida-Euroopale

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi eesistujamaa Tšehhi valitsusjuht Mirek Topolanek (paremal) ja Luksemburgi valitsusjuht Jean-Claude Juncker Brüsselis.
ELi eesistujamaa Tšehhi valitsusjuht Mirek Topolanek (paremal) ja Luksemburgi valitsusjuht Jean-Claude Juncker Brüsselis. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Liidu liidrid teatasid Brüsseli tippkohtumisel, et globaalse finantskriisi käes vaevlevad Ida-Euroopa riigid miljarditesse dollaritesse ulatuvat abi ei saa.


Ungari peaminister Ferenc Gyurcsany toetas jõuliselt 240 miljardi dollari suurust päästepaketti Kesk- ja Ida-Euroopale, vahendas

Voice of America
.

Ta hoiatas, et uus «raudne eesriie» võib jagada Euroopa rikkaks ja vaeseks.

Saksa liidukantsler Angela Merkel rääkis eile õhtul Brüsselis, et üksik päästepakett ei ole mõistlik. Tema hinnangul on iga riik erinevas situatsioonis ja asja tuleks uurida juhtum juhtumi haaval.

ELi eesistujamaa Tšehhi peaminister Mirek Topolanek kinnitas, et ühendus ei jäta kedagi maha. Ka lükkas ta tagasi ettepaneku muuta Ida-Euroopa riikidele üleminek eurole lihtsamaks.

Euroopa Komisjoni president Jose Maunel Barroso sõnul on Ida-Euroopa riigid saanud miljardeid abifondidest ja laenudena EList, Maailmapangalt ja teistelt finantsinstitutsioonidelt ning ei vaja uut abipaketti, vahendas AP.

Euroopa Liidu liidrid vastustasid Brüsselis ka protektsionismi ehk oma riigi majanduse soosimist teiste riikide arvelt.

Mitme Ida-Euroopa riigi valitsused olid mures, kui Prantsuse president Nicolas Sarkozy teatas plaanist anda autotööstusele laenuks miljardeid eurosid, et need ei sulgeks tehaseid Prantsusmaal ega viiks tootmist mõnda nn odavamasse riiki.

Euroopa Komisjon leidis, et Prantsusmaa otsus ei satu vastuollu ELi siseturu- ega konkurentsiseadustega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles