Euroopa meenutab Segasumma suvilat

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu tippkohtumiselt jääb kõrvale silmaoperatsioonist toibuv Kreeka peaminister Antonis Samaras (vasakul),  reedel kõhuvaludega haiglasse toimetatud rahandusminister Vassilis Rapanos teatas aga eile ametist loobumisest.
Euroopa Liidu tippkohtumiselt jääb kõrvale silmaoperatsioonist toibuv Kreeka peaminister Antonis Samaras (vasakul), reedel kõhuvaludega haiglasse toimetatud rahandusminister Vassilis Rapanos teatas aga eile ametist loobumisest. Foto: Reuters/ScanPix

Euroopa Liidu eesseisev tippkohtumine peaks muu hulgas raamistama panganduse tuleviku.
 

Nädala teisel poolel peetava Euroo­pa Liidu tippkohtumise eel on palju ebaselgust, lahtisi otsi ja riikidevahelisi erimeelsusi, mistõttu põhjalikke otsuseid ei pruugi sealt tulla.

«Kõik on lahtine,» iseloomustas rahandusminister Jürgen Ligi eile Kreeka ümber toimuvat, kuid samasugune hinnang sobib paljuski tippkohtumise eelsele olukorrale tervikuna. «Antakse signaale, et Kreeka alustab läbirääkimisi tingimuste leevendamise teemal, aga antakse ka vastusignaale, et ärge sellest rääkige,» ütles Ligi euro­grupi rahandusministrite kohtumise tulemusi kommenteerides.

Tema sõnul pole teada, mida neljapäeval algaval tippkohtumisel otsustatakse, kuid rahandusministrid tingimuste täitmise edasilükkumist ei poolda.

Rahandusminister loobus

Kreeka uus peaminister Antonis Samaras oli eile veel haiglas ja arstid ei soovita tal tippkohtumisele sõita. Rahandusminister Vassilis Rapanos teatas aga eile ametist loobumisest. Neil põhjustel lükkus edasi ka nn troika (Euroopa Komisjoni, Rahvusvahelise Valuutafondi ja Euroopa Keskpanga) missioon Ateenasse.

Ebaselgus valitseb ülemkogul arutatavate põhiseisukohtade osas. «Me ei tea, millised on suured poliitilised kompromissid, mida Euroopa Ülemkogus pärast valimisi otsitakse,» ütles Ligi.

Tippkohtumise oodatuim teema on Euroopa Liidu nõukogu presidendi Herman Van Rompuy, Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barroso, Euroopa Keskpanga presidendi Mario Draghi ja euro­grupi juhi Jean-Claude Junckeri ühisraport, mis peaks muu hulgas määrama ka Euroopa panganduse tuleviku.

Bloombergi teatel hõlmavad arutlusele tulevad teemad ühiste lühiajaliste võlakirjade emiteerimist, halbade võlakirjade kokkuostmisega tegeleva fondi loomist, ühist pangandussektori järelevalvet ja ühtset hoiustamise tagamise süsteemi.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles