Troika missioon Ateenasse lükkus edasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Troika missioon Ateenasse lükkus edasi.
Troika missioon Ateenasse lükkus edasi. Foto: SCANPIX

Kreeka rahvusvahelised kreeditorid panid eile ootele oma Ateena-missiooni – vaid paar tundi enne plaanitud päralejõudmist – kuna uus pea- ja rahandusminister viibivad jätkuvalt haiglas.

Kreeka abipaketi nr 2 järelevalvet teostava Euroopa Liidu, Euroopa Keskpanga (EKP) ja Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) töörühma visiit «on edasi lükatud ning uusi kuupäevi veel paika pandud ei ole,» ütles IMF.

Ühe Kreeka ametniku sõnutsi kaalutakse järgmise kuupäevana 2. juulit.

Arstid keelasid peaministril Antonis Samarasel Brüsselisse tippkohtumisele sõitmise, kuna silma võrkkesta operatsioonist taastumine võtab aega.

«See oli tõsine [kirurgiline] sekkumine. Eeloleval nädalal peaminister lennata ega maanteel reisida ei või,» ütlesid kirurgid eile riigitelevisiooni vahendusel.

Rahandusminister Vassilios Rapanos oli nädalavahetusel jätkuvalt arstliku uurimise all, pärast seda, kui ta reedel kokku kukkus ning kurtis peapööritust ja iiveldust.

Rapanos peaks lahkuma haiglast homme.

Arstide sõnutsi ei ole kindel, kas tervis lubab Rapanosel võtta enda peale niivõrd nõudlikku ametikohustust – pidades silmas, et stressi tõttu sattusid haiglaravile tema mõlemad eelkäijad.

Valitsuse pressiesindaja teatel esindavad Kreekat ELi tippkohtumisel välisminister Dimitris Avramopoulos ja ametist lahkuv rahandusministri kohusetäitja Giorgios Zanias.

Troika missioon pidi olema anda hinnang Kreeka eelarve- ja struktuursete reformide seiskumise ulatusele ja mõjudele valimisperioodil ning arutada 2-aastast pikendust uue valitsuse 11,7 miljardi eurostele kulukärbetele, pidades silmas oodatust sügavamat majanduslangust riigis.

Viivitusest tulenevalt lükkub edasi ka Kreeka järgmine 3,2 miljardi eurone abiraha ülekanne, pitsitades tugevasti riigirahandust.

Ametist lahkuv ajutine valitsus hoiatas, et kui riik ei saa vähemalt 1 miljardi euro suurust sularahasüsti, lõpeb 20. juuliks riigisektori palkade ja pensionide raha.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles