Monti: euro on tulnud selleks, et jääda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mario Monti.
Mario Monti. Foto: SCANPIX

Itaalia peaminister Mario Monti ütles reedel, et «euro on tulnud siia selleks, et jääda ja meil kõigil on tõsi taga».

Monti kohtus Roomas Hispaania peaministri Mariani Rajoy, Saksa kantsleri Angela Merkeli ja Prantsuse presidendi François Hollande’iga.

Euroopa Liidu liidrid peavad turgudele ja Euroopa kodanikele kinnitama, et «seni edukas suur projekt – euro – on pöördumatu,» ütles Monti pärast kohtumist.

Peaministri sõnul on praegu esmaseks eesmärgiks lahendada eurotsooni võlakriis ja taaskäivitada majanduskasv.

Eurotsooni nelja suurima majandusriigi liidrid lubasid reedel Roomas kohtudes 130 miljardi euro kasutamist majanduskasvu toetamiseks.

Prantsuse president François Hollande ütles, et liidrid leppisid kokku, et mobiliseerivad «ühe protsendi Euroopa (sisemajanduse koguproduktist) SKTst, see tähendab 120 kuni 130 miljardit eurot, majanduskasvu toetamiseks».

Saksa kantsler Angela Merkel nimetas sammu «oluliseks signaaliks».

«Kriisi õppetund on rohkem Euroopat, mitte vähem Euroopat,» ütles Merkel pärast kõnelusi, mis eelnesid järgmisel nädalal Brüsselis toimuvale olulisele tippkohtumisele.

Merkeli sõnul on vaja tihedamat koostööd just eurotsooni sees.

Itaalia peaminister ütles, et neli liidrit olid ühel meelel, et usalduse taastamiseks on hädavajalik majanduskasvu turgutamine.

Kuna kaks aastat väldanud kriis ähvardab nüüd ka Hispaaniat ja Itaaliat, on liidrid tugeva surve all, et nad 28. ja 29. juunil toimuvaks tippkohtumiseks rakendatavad ideed välja käiksid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles