Rõivas: Saksamaa konstitutsioonikohtu otsus omab tähtsust ka Eestile

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimehe Taavi Rõivase hinnangul omab värske Saksamaa konstitutsioonikohtu otsus suurt tähendust ka Eestile, sest käsitleb osaliselt samu punkte, mille põhjal õiguskantsler Indrek Teder algatas põhiseadusliku vaidluse.

«Saksa kohtu selge sõnum, et Euroopa Stabiilsusmehhanismi näol on tegemist osaga Euroopa Liidu õigusest, on märgilise tähendusega,» ütles Rõivas. «Ka Eestis käib suur osa vaidlust selle ümber, kas ESM on EL õiguse osa või rahvusvahelise õiguse osa.»

Rõivase sõnul asus Saksa kohus seisukohale, mida on ka Eesti valitsus kogu vaidluse vältel väljendanud: tuleb arvestada asjaolusid tervikuna – sisu, eesmärke ning mõjusid.

Rõivas toonitas, et loomulikult on Eesti põhiseaduslikus vaidluses ka palju teisi nüansse ja Saksamaa konstitutsioonikohus ei saa kujundada seisukohta Eesti eest

«Meie jaoks on tähtis, et teised Euroopa Liidu riigid mõistavad ESMi olulisi detaile meiega sarnaselt, siis on eos välistatud ka mitmed hirmud, mida näiteks Eesti õiguskantsler on välja toonud,» ütles Rõivas.

Saksa konstitutsioonikohus rõhutas oma otsuses, et ESMi puudutavates küsimustes tuleb parlamenti võimalikult vara informeerida . Rõivase sõnul tuleks parlamendi kaasamist kohustavad sätted lisada ka riigikogu töö- ja kodukorra seadusesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles