Kriis: haridussüsteem tuleks otsast lõpuni erastada

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Kriis
Tarmo Kriis Foto: Priit Simson / Postimees

OECD hinnangul võiks Eestil olla abi Saksamaa kaheosalisest kutseharidussüsteemist, kus tööl käimine on osa haridusest. Eesti tööandjate keskliidu juhti Tarmo Kriisi hinnangul ei aita tööturu probleemide vastu muud, kui haridussüsteemi erastamine.

«Võtmeküsimus on ikkagi haridusasutuste tegevus. Mina ei näe nähtavas tulevikus muud varianti, et haridussüsteem tuleb algusest lõpuni ehk alt üles täies mahus erastada,» kommenteeris Kriis.

Ainult siis, kui tekib eraomaniku vastutus, on lootust, et tööturule hakatakse koolitama konkurentsivõimelisi noori.

«Kõik muud meetmed (nt Sakamaal kohustuslik töötamine ja õppimine samal ajal) on avaliku sektori vastutuse vähendamine ettevõtete arvel. Eriti Saksa väikeettevõtjad ei ole sugugi nii entusiastlikud sundpraktika kohustuse üle,» nentis ta.

Sel nädalal külastab Eestit Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) missioon, visiidi tulemusena pannakse aasta lõpuks kokku põhjalik raport Eesti majanduse olukorrast. Külastuse käigus annab missiooni juht Andreas Wörgötter aga valitsuse esindajatele ülevaate Saksamaa tööturu reformidest, samuti teiste riikide parimatest sammudest. Wörgötteri sõnul on väga oluline on silmas pidada, et noorte tööpuudus ei oleks Eestis nii kõrge, nagu see praegu on. Ka siin on Saksamaal kõige madalamad numbrid Euroopa Liidus.

«Saksamaal on kaheosaline haridussüsteem, mis tähendab, et kutsekoolis õppivad noored käivad samal ajal ka tööl. Neil ei ole mitte lühiajalised, vaid tähtajatud töölepingud. See tähendab, et tööandjal on väga tugev side kutsehariduse omandajatega,» rääkis Wörgötter.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles