Kohus pragas Merkeliga ESMi asjus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Saksamaa kõrgeim kohus otsustas, et valitsus ei teavitanud parlamenti piisavalt vara Euroopa plaanidest luua permanentne päästefond: piinlik noomitus vaid paar päeva enne ESMi hääletust Bundestagis.

Konstitutsioonikohtu otsus ei tühista ühtegi Angela Merkeli valitsuse poolt sõlmitud lepingut, küll aga põhjustab ilmselt kantsleri Krislike Demokraatide leeris nurinat Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) üle.

Kohus manitses valitsust põhiseaduslike reeglite eiramise eest, millest lähtuvalt tulnuks teavitada parlamenti tähtsatest üleeuroopalistest nõupidamistest – antud juhul ESMist ja ka hilisemast «fiskaalpaktist» – võimalikult vara.

Kohtu eesistuja Andreas Vosskuhle sõnutsi saab Bundestag otsustusprotsessi «varakult ja efektiivselt mõjutada» vaid siis, kui dialoog valitsuse ja parlamendi vahel algab õigeaegselt.

Kohtunik ütles, et õigeaegne teavitamine on «oluline tugevdamaks riigi parlamendi sõnaõigust» Euroopa asjades.

Kuigi kohus ei seadnud küsimärgi alla ühtegi euroala osas vastuvõetud otsust, võivad Euroopa läbirääkimised edaspidi osutuda keerukamaks – kuna üsna jutukat parlamenti tuleb informeerida üsna tundliku loomuga tipptasemel läbirääkimistest.

Niiviisi võib valitsusel manööverdamisruumi veelgi vähemaks jääda.

Varasemalt on konstitutsioonikohus sundinud valitsust andma parlamendile olulisi volitusi nii 440 miljardi eurose stabiilsusmehhanismi ESFFi kui selle sünnitamisel oleva järeltulija, 500 miljardi eurose ESMi järelevalve ja otsuste osas.

Paljud valitsusparteide parlamendiesindajad on juba pikemat aega pahased euroala otsuse pärast pikendada EFSFi permanentse päästesüsteemiga – mida kolmandiku ulatuses rahastab Berliin.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles