Monti: EFSF peaks ostma perifeeria võlakirju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia peaminister Mario Monti.
Itaalia peaminister Mario Monti. Foto: SCANPIX

G20 hulka kuuluvad euroala riigid Saksamaa, Prantsusmaa ja Itaalia avaldasid eile kommünikee, milles pühenduvad üldsõnaliselt tõmbama alla ühisrahabloki laenukulusid.

Päeval, mil Hispaania üheks aastaks raha laenates üle 5 protsendi intresse pidi maksma, tunnistas kolmik vajadust tootluste tõusu takistada.

Aruteludega kursisolevate allikate sõnutsi tõstatas Itaalia peaminister Mario Monti võimaluse osta Euroopa finantsstabiilsuse fondi (EFSF) rahadega avaturult perifeeria riigivõlakirju.

Saksa kantsler Angela Merkel polevat ametliku istungi käigus ideele alla kirjutanud.

Hilisemate vestluste põhjal kuluaarides uskuvat aga vestluskaaslased, et «Merkel võib olla valmis suuremateks sammudeks». Samas rõhutas FT allikas, et Merkel ei ole midagi lubanud.

Prantsuse president François Hollande ütles ajakirjanikele, et Hispaania ja Itaalia laenukulud on vastuvõetamatud.

«Meil tuleb demonstreerida võimet kiiremini sekkuda,» ütles Hollande. «On vastuvõetamatu, et Hispaania, millele just abi lubati, peab maksma üle 7 protsendi intresse.»

Mullu omistati EFSFile volitused osta avaturult üles raskustes riikide võlakirju – mida varasemalt tohtis teha üksnes Euroopa Keskpank (EKP).

Koos Euroopa stabiilsusmehhanismiga (ESM), mis peaks käivituma juulikuus, on kahe fondi tulejõud ligikaudu 500 miljardit eurot.

Möödunud aastal ostis EKP riigivõlakirju 210 miljardi euro eest.

Hollande avaldas Saksamaale tugevasti survet, kinnitades sõnaselgelt, et nii EFSF kui ESM peavad käiku minema, võitlemaks «spekulatsiooni» vastu riigivõlakirjade turul.

«EFSF on juba olemas. Varsti on olemas ka ESM,» ütles Hollande. «Kasutagem neid õigel ajal ja õigel viisil... et asjad nagu kord ja kohus maha rahustada.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles