Üks küsimus: kas tööandja võib nõuda tasuta proovipäeva tegemist

Eger Ninn
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tööinspektsioon

Tarbija24 avaldab ühe tööinspektsioonile esitatud küsimuse juristipoolse kommentaariga. Sel korral on teemaks proovipäevad ning nende tasustamine.


Küsimus

Kas tööandjatel on õigus enne tööle võtmist nõuda proovipäevade tegemist ja nende päevade eest tasu mitte maksta?

Vastab tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Heli Ojavee

Eestis kehtivate seaduste järgi võib proovipäeval olla ainult Eesti Töötukassas arvele võetud töötu. Antud isik võib proovipäeval olla ainult ühe päeva. Töötukassa annab tööproovile minnes kaasa proovipäeval osalemise lehe ning muid proovipäevi ette nähtud ei ole.

Kõik ülejäänud tööle lubatud, kuid lepinguta isikud, on töölepingu seaduse järgi vaadeldavad kui töölepingu alusel ametis olevad töötajad.

Töötaja sobivuse hindamiseks on töölepingu seaduse järgi ette nähtud katseaeg esimesed neli kuud alates töötaja tööle asumise päevast. Katseaja eesmärgiks on anda tööandjale võimalus hinnata töötaja tervise, teadmiste, oskuste, võimete ja isikuomaduste vastavust tasemele, mis on nõutav antud töö tegemisel.

Kui tööandja jätab töötasu maksmata, tuleb esiteks pöörduda nõudega tööandja poole (soovitavalt kirjalikult). Kui töövaidlust pole kokkuleppe teel võimalik lahendada, võivad pooled pöörduda töövaidlusorganisse. Individuaalse töövaidluse lahendamiseks saab pöörduda töötaja töökohajärgsesse töövaidluskomisjoni või kohtusse. Nõue peab olema väljendatud selgelt ja ühemõtteliselt, rahalise nõude puhul tuleb märkida nõude summa. Avaldusele tuleb lisada ka dokumendid, millega nõuet põhjendatakse.

Üldine nõude aegumise tähtaeg on neli kuud, saamata töötasu nõudel kolm aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles