Taani Widexi kuulmisaparaat võitis Euroopa leiutajate auhinna

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Søren Westermann (vasakult), Jan Tøpholm ja Svend Vitting Andersen lõid tehnoloogia, mis lubab kuulmisseadme teha täpselt iga inimese kõrva järgi.
Søren Westermann (vasakult), Jan Tøpholm ja Svend Vitting Andersen lõid tehnoloogia, mis lubab kuulmisseadme teha täpselt iga inimese kõrva järgi. Foto: Widex

Kolme taanlase Jan Tøpholmi, Søren Westermanni ja Svend Vitting Anderseni loodud tehnoloogia võtab inimese kõrvast täpsed mõõdud ning laser lõikab nende järgi ideaalselt sobituva kuulmisaparaadi.

Taani kuulmisaparaatide ettevõtte Widex asutasid Cristian Tøpholm ja Erik Westermann 1956. aastal. Tøpholmi ja Westermanni perekonna käes on ettevõte ka praegu, olles laienenud üle kogu maailma.

Widexi juhatuse esimees Jan Tøpholm ütles, et peamiselt toodetakse kuulmisaparaadid endiselt Taanis, üks tehas on ka Belgias. Widex on aasta aega kuulmisaparaate koostanud ka Tallinnas, kus Tøpholmi sõnul töötab 40 inimest. «Me oleme aasta Tallinnas toimetanud, oleme tulemustega tahul ja kavatseme tootmist Tallinnas laiendada,» kinnitas Tøpholm.

Energiat tootev peakorter

Järjest väiksemaks ja märkamatumaks muutuvate kuulmisaparaatide valmistamine nõuab suurt täpsust. Tøpholm märkis: keegi ei taha tunnistada, et kuuleb halvasti, pigem leitakse, et teised inimesed pomisevad ega häälda sõnu korralikult. Seepärast on tööstusharu suund toota seade, mida on peaaegu võimatu märgata.

Widex loeb end maailmas suuruselt kuuendaks kuulmisaparaatide tootjaks, kelle käes on umbes kaheksaprotsendine turuosa. Euroopa patendiameti konkursil saadi leiutaja auhind Camisha kaubamärki kandvale tehnoloogiale, mis on kuulmis­aparaatide äris laialt levinud. See tehnoloogia on üks paljudest patentidest, mille ettevõte kaitsnud on.

Widexi peakorter Kopenhaageni lähedal vastab ettevõtte ambitsioonidele, see suudab toota rohkem energiat kui tarbib. Eestis mõistetamatu püüd olla osaline keskkonnakaitses väljendub Euroopas muu hulgas ka moodsate büroohoonete ehituses.

Neis taaskasutatakse jäätmed, kasutatakse energia säästmiseks moodsamaid materjale ning loomulikult toodetakse seda ka ise, ammutades maasoojust ja tootes lisa tuulegeneraatoriga. Edukad firmad saavad seda endale lubada, rakendades keskkonnasõbralikkuse ühtlasi maine loomise vankri ette.

Nii polnud ime, et Widexi tehast tutvustanud Jan Tøpholmi poeg viis ajakirjanikud ka keldrisse, kus sai imetleda torusid, mis saja meetri sügavuselt põhjavett ammutavad ja võtavad sellest soojusvahetiga kogu vajaliku energia kütmiseks või jahutamiseks.

Kuigi Widex on kasvanud ühe elektroonikainseneri ja ühe kaupmehe asutatud ettevõttest ülemaailmseks, asub firma süda endiselt Taanis ning uute lahenduste nimel pingutavad insenerid tegutsevad seal. Nagu kinnitas Jan Tøpholm, suudab riigi haridussüsteem neid piisavalt ette valmistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles