Kuigi eestimaised köögiviljad on veel vähemuses, tuleb neid iga nädalaga juurde, just nii kiiresti, kui nad valmis saavad.
Kodumaised köögiviljad ilmuvad tasapisi turule
Svetlana Kaljurand, kes müüs Keskturul köögivilju, ütles, et on tööl esimest päeva ning ta ei ole kindel, kas see ennast suve lõpuks ka ära tasub. Tema sõnul küsivad kliendid tihti, kas tegemist on ikka eestimaise kaubaga, samas on suvi alles alguses ja kodumaised köögiviljad ei ole veel küpsed.
«Eestis ei ole veel suurt midagi. Mina panin tomatid veebruaris kasvama ja need ei ole veel valmis saanud. Võib-olla kusagil kasvuhoones on need juba valmis, aga ma ei usu,» rääkis Kaljurand.
«Ja kui keegi tahab kasvatada, siis keelatakse ära. Euroliit ei luba ja kõik. Olete te proovinud mööda Eestit ringi sõita? Kõik vanad kasvuhooned on kinni pandud, või kasvavad seal ainult lilled,» ütles Kaljurand.
Kuigi mõned eestimaised köögiviljad olid juba reedel turulettidele jõudnud, enamasti olid need aga välismaistest konkurentidest kallimad.
Poola maasikas | 3 eurot kilo |
Eesti kurk | 1. 40 eurot kilo |
Leedu kurt | 1.20 eurot kilo |
Eesti tomat | 2.50 eurot kilo |
Eesti rabarber | 1.20 eurot kilo |
Värske Itaalia kartul | 1.20 eurot kilo |
Eesti kapsas | 1 euro kilo |
Eesti lillkapsas | 3 eurot kilo |
Eesti redis | 1 euro kilo |
Värkse soolakurk | 4 eurot kilo |