Bundesbank hoiatab pangandusliidu eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bundesbank.
Bundesbank. Foto: SCANPIX

Saksa Bundesbank hoiatas ELi pangandusliidu riskide eest ja rõhutas, et ettevõtmine võrduks riigivõlgade ühte patta panekuga «tagaukse kaudu» – kui samaaegselt ei loodaks eelarveliitu, mis võimaldaks rakendada kontrolli riigieelarvete üle.

Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso kutsus kõiki ELi liikmesriike üles oma pangandussüsteeme kiirkorras ühte liitma, pannes paika piiriülese järelevalve ja hoiuste tagamise süsteemi.

Sellise «väga suure sammu» võiks astuda juba tuleval aastal, ütles Barroso Financial Timesile antud intervjuus.

Bundesbanki asepresident Sabine Lautenschläger ütles aga, et pangandusliit toimiks vaid koos eelarveliiduga – mis tähendaks teatud ühiseid ja piiriüleselt siduvaid reegleid, kuidas riigid oma eelarveid koostada võivad.

Saksa keskpanga vaated peegeldavad kogu riigis valitsevat vastuseisu mistahes lepetele, mis võiksid seada Saksamaale kohustuse aidata välja panku nõrgemates euromaades – kui vastutasuks ei kehtestata meetmeid eelarve- ja kulupoliitikate tihedamaks integreerimiseks.

Saksa pangad on juba andnud märku, et ei ole nõus sellega, kui nende olemasolevad hoiuste tagamise skeemid rakenduvad teiste riikide pankade päästmiseks.

Lautenschlägeri sõnutsi on pangandusliidu puhul «otsustavaks küsimuseks kohustuste ja kontrolli suhe», kuna ühe riigi panganduskriis võiks eeldada finantsabi teise riigi maksumaksjatelt.

«Kes iganes võtab endale kohustuse, peab omama ka õigust kontrolli rakendada, eriti kui tegemist on tõenäoliselt väga suurte summadega, nagu panganduskriisis ikka.»

Lautenschläger ütles, et pangandusliit ilma eelarveliiduta soosiks eriliselt nõrkade riikide panku, mille refinantseerimise kulud on kõrgemad. Kui nood pangad siis omaenda riikide võlakirju ostaksid, kannaksid nad sisuliselt odavamad refinantseerimiskulud oma valitsustele üle, ütles ta.

«Turul ülioluline distlipliin läheks osaliselt kaduma. Mis veelgi tõsisem, ühisvastutus pankade eest laieneks vähemalt osaliselt nende riikide riigivõlakirjadele,» ütles Lautenschläger. «Tulemuseks oleks ühisvastutus riigirahanduste eest – tagaukse kaudu, ilma eelarveliiduga tagatud kaitsva võimaluseta sekkuda ja kontrollida.»

Lautenschläger kahtleb ka pangandusliidu tekitamise kiiruses, rõhutades, et vaja oleks «põhjalikke muutusi ELi lepetes».

Kontrastiks sellele kinnitas Barroso, et pangandusliidu võiks luua juba tuleval aastal – ilma leppeid muutmata.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles