Soome peaminister: pangandusliit ei tohiks olla vaesemate toetamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jyrki Katainen.
Jyrki Katainen. Foto: Liis Treimann

Soome peaministri Jyrki Kataineni sõnul ei peaks Euroopa Liidu (EL) pangandusliit olema «püsiv sissetulekute ülekandmise liit», milles rikkamad piirkonnad toetavad vaesemaid.

Katainen ütles intervjuus Kauppalehtile, et ta ei ole pangandusliidu vastu ainult selle nime pärast, kuid kõigepealt on vaja teada, mida see liit tähendab.

«Me peame olema valmis arendama liitu, mitte selle arendamist takistama. Aga meil on omad lähtekohad. Sellest ei tohi saada püsivat sissetulekute ülekandmise liitu, milles põhi maksab kogu aeg lõuna eest. See ei ole aus liit,» kommenteeris Katainen ettepanekut moodustada ELi pangandusliit.

Euroopa Komisjon esitas möödunud nädalal eelnõu, mille järgi hakkaksid ELi pangad alluma piiriülesele järelevalvele ja loodaks ühine hoiuste tagatisfond.

«Kui toimime valesti, saame Soomes juurde kümneid tuhandeid töötuid ja pikad kärpenimekirjad,» ütles Katainen.

Kataineni sõnul ELi ühistele projektivõlakirjadele Soome väga vastu ei ole. «Seal võib olla selline võimalus, et rahastust saadakse Põhja-Euroopasse, näiteks siia Soome mõnedesse energiavõrkudesse,» märkis ta.

Projektivõlakirjade teema võib arutusele tulla juuni lõpul peetaval Euroopa Ülemkogul, kus kogunevad ELi riikide valitsusjuhid ja riigipead.

Kataineni sõnul makstakse Hispaaniale lubatud kuni 100 miljardi eurone laen pankade toetuseks Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) kaudu. «Usun, et kõik on seda meelt, et seda kasutatakse, juhul kui see on vähegi võimalik,» lausus ta.

Katainen kohtub teisipäeval Berliinis Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeliga, et arutada euroala kriisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles