Soome võib taotleda garantiisid Hispaania pankade abistamise leppele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome rahandusminister Jutta Urpilainen
Soome rahandusminister Jutta Urpilainen Foto: SCANPIX

Soome rahandusminister Jutta Urpilainen ütles laupäeval, et kõnelused Hispaania pankade abistamise kokkuleppe üksikasjade üle jätkuvad ning Helsingi võib nõuda garantiisid vastutasuks abi eest.

«On selge, et päästeplaan viiakse ellu,» ütles Urpilainen pressikonverentsil. «Päästeplaani üksikasjad on veel arutamisel.»

Euroala rahandusministrid teatasid laupäeva õhtul pärast telekonverentsi, et on valmis toetama Hispaania kitsikusse sattunud pankasid kuni 100 miljardi euroga.

Hispaania esitas abitaotluse laupäeval, et hoida ära suuremat finantskatastroofi.

Urpilainen hoiatas, et «kui summad võetakse Euroopa Finantsstabiilsuse Fondist (EFSF), nõuab Soome garantiisid».

Kui aga raha võetakse alalisest päästefondist, Euroopa Stabiilsusmehhanismist (ESF), ei nõua Helsingi garantiisid, kuna siis on Soome maksumaksjatele vähem riske, tsiteeris Soome rahvusringhääling Yle ministri sõnu.

«Soome ei toeta Hispaania pankasid otse, vaid valitsuse kaudu,» lisas Urpilainen.

Soome rahandusminister ütles varem, et Hispaania pankade kokkuvarisemise lubamine viiks palju tõsisema finantskriisini.

Soome opositsioon on karmisõnaliselt kritiseerinud Hispaania pankade abistamise plaani. Populistliku erakonna Põlissoomlased liider Timo Soini ütles, et «Helsingi ei peaks andma Hispaaniale sentigi».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles