Eesti firma segas Aafrikasse müüdud odavat solkkütust

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexela kütusemahutid Paldiskis .
Alexela kütusemahutid Paldiskis . Foto: Peeter Langovits.

Eesti ärimeestele ja nende partneritele kuuluv firma segas Aafrika tarbeks kokku mürgist, Euroopas keelatud autokütust, mida töödelnud Norra naftaterminali plahvatuse tõttu haigestusid ümbruskonna inimesed.

Kaks aastat varem sai Paldiskis asuv Alexela Terminal keskkonnainspektorilt 25 000 krooni suuruse trahvi õhku paisatud saasteainete tõttu, mis tekitasid linnas halba lehka ning tulid ilmselt Lõunasadamasse saabunud tankerilt kütuse ümber pumpamisel, kirjutas Eesti Ekspress.

Alexela omanike partneriks on üks maailma suuremaid naftakauplejaid Trafigura Beheer, mille juhtimisel saab Eesti tütarfirma Paldiski terminali ülesandeks väga kõrge väävlisisaldusega bensiinitootmise jäägi segamise ebakvaliteetseks kütuseks, mida müüakse Aafrikasse.

Solkkütuse valmistamise esimene etapp toimus aga Norras Vest Tanki terminalis, mis nüüd kannab nime Alexela Sløvåg ning mille plahvatus 2007. aastal paiskas õhku samuti ebameeldivat lõhna, põhjustades kohalikel inimestel muuseas peavalu, iiveldust, nõrkust ja löövet.

Aasta jooksul Paldiskis teatatud ligi 400 õhusaastest enamik on seotud Alexela terminaliga ning selle läheduses elavad inimesed paluvad tervisehädade tõttu abi isegi president Toomas Hendrik Ilveselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles