Kristjan Lepik: tore, et president Eesti kaitseks välja astus

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Lepik.
Kristjan Lepik. Foto: Peeter Langovits.

Kui tagamaid vaadata, on selge, et Paul Krugmanile Eesti näide ei meeldi ja on hea, et president Eesti kaitseks välja astus,  tõdeb tarkinvestor.ee asutaja Kristjan Lepik.

«Tema räägib kärpimiste ohtlikkusest ja et seda ei tohiks teha. Kuid kusagil maailma ääremail on väike riik, kus see kärpimine on justkui edu toonud,» kirjutab Lepik blogis.

«Sellest on ka ehk mõistetav, et kui Krugman tõi Eesti SKT graafiku, mis näitas, et oleme 2007. aasta tasemetest allpool, siis oli see mõnevõrra demagoogiline. Eestis oli suur buum 2000-2007 ja kui vaadata pikema perioodi graafikut, siis oleme pea kaks korda kõrgemal kui aastal 2000. Alustades graafikut aastast 2007, on pilt petlik,» märgib Lepik.

«Ma olen seda meelt, et Eesti kärpimine ja kohandumine kitsamate oludega (aastatel 2008-2010) oli hädavajalik ning on ka üks peamiseid põhjuseid, miks ma täna viie aasta lõikes Eesti majanduse suhtes olen optimistlikum kui lääneriikide majanduste suhtes,» kirjutab Lepik.

Samas tõdeb ta, et juhul, kui kõik oleks kärpinud nagu Eesti, siis oleks ka üldine majanduskeskkond täna jahedam ning Eesti taastumine ei oleks olnud nii tempokas. «Sõltume suurenenud ekspordi osakaalu tõttu veelgi rohkem välispartneritest (ja nende tervisest) kui aastal 2007. Ja teise tegurina on Eestit toetanud väga tugevasti suurenenud eurotoetused aastatel 2009-2011, seda ka palju ei kajastata,» kirjutab Lepik.

Lepik usub, et mitmed tänased Krugmani seisukohad on viie aasta pärast rohkelt kriitikat leidmas, täna paljude tema seisukohtade riske veel laiemalt ei mõisteta.

«Tore, et president Ilves Eesti kaitseks siin välja astus,» hindab Lepik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles