Ligi ja Reinsalu: Krugmani iroonia on kohatu

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Urmas Reinsalu
Kaitseminister Urmas Reinsalu Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Kaitseminister Urmas Reinsalu ja rahandusminister Jürgen Ligi avaldasid tänasel valitsuse pressikonverentsil igati toetust president Toomas Hendrik Ilvese emotsionaalsetele ja jõulistele väljaütlemistele vastuseks Paul Krugmani artiklile.

«Ma omalt poolt toetan presidendi avaldust ühemõtteliselt,» ütles peaministri ülesannetes olev kaitseminister Urmas Reinsalu valitsuse pressikonverentsil. «Krugmani iroonia kokkuhoiust ja eelarvetasakaalust on kohatu, eriti selles näites, mida ta kasutab.»

Rahandusminister Jürgen Ligi leidis samuti, et meie president «laskis sõnal lennata», kuid ta pidas seda õigustatuks, sest Krugmani teemapüstitus oli täiesti vildakas.

«Toetan tuliselt presidenti, ja seda mitte truualamlikkusest. See inimene [Paul Krugman – toim] on muutunud publitsistiks ja mis seal salata, presidendi poliitika õigustajaks – ja mitte meie presidendi,» sõnas Ligi.

Ta kritiseeris, et USA eelarve puuudujääk on pidevalt sama suur kui Kreekal, samal ajal aga teeb Krugman täiesti vägivaldse võrdluse Eesti 2007. aasta buumi ja praeguse olukorra vahel.

«Tegelikult Krugman toetab olulises osas seda süsteemi, mis meil vaesuse tekitas ja mis nüüd on läbi saanud – kes kontrollis ja trükkis raha ja majandusreegleid omamoodi käsitles. USAs on see võimalik, aga meie vaesus ei lahene nende retseptide järgi, et laename raha kokku ja ostame endale kallid asjad,» sõnas Ligi.

«USA ja Eesti positsioonid maailmamajandusest on täiesti erinevad. Mida Eesti võiks USA-lt õppida? Võtta kah samamoodi trükkida raha, nagu USA keskpank, anda see valitsusele ja teha siis Eesti kroonist maailma suurim reservvaluuta ja kuidagi isoleerida oma majandus välismajandusest? See on uskumatu,» pahandas Ligi. «Krugman toetab suures osas situatsiooni, mis meil vaesuse tekitas ja millest nüüd me oleme väljumas.»

Ajakirjanike küsimusele, kas presidendi selline jõuline välispoliitiline seisukoht oli eelnevalt valitsuses heaks kiidetud, vastas Reinsalu: «Eesti välispoliitikat loomulikult koordineeritakse, aga siin võin ma olla kindel, et valitsus ei anna presidendile sõnu ette. Riigipea on oma väljaütlemistest sõltumatu, nagu iga kodanik, kes võib sekkuda, kui peab seda oluliseks.»

Reinsalu leidis ka, et presidendil oli põhjust olla oma sõnumis selge ja jõuline, sest Krugmani pannakse ülemaailmselt tähele, tal on mõju. «Eesti aga ei toimi Krugmani teooria järgi.»

Ligi lisas: «Krugman ei ole välispoliitika subjekt. Ta on lihtsalt üks nobelist, kes sai oma tiitli seetõttu, et ajakirjandus-Nobelit ei jagatud.»

President Ilves reageeris oma Twitteri kontol emotsionaalselt ja teravate väljenditega New York Timesi kolumnisti ja Nobeli preemia võitnud Paul Krugmani arvamusele, et Eestis pole erilist majanduslikku tervenemist olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles