Praegustel elektrimüüjatel tekib turu avamisel eelis

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrihind püsib börsil soodsana.
Elektrihind püsib börsil soodsana. Illustratsioon: graafika: Silver Alt

Kuigi suur kliendibaas on niikuinii konkurentsieelis igale jaeäris tegutsevale ettevõtjale, annab täna riigikogus vastuvõetav elektrituruseadus praegustele elektrimüüjatele mõned soodustused lisaks.

Põhivõrgufirma Elering oleks soovinud, et tarbijate andmed oleks vähemalt esialgu olnud kättesaadavad kõikidele elektrimüüjatele, kuid andmekaitsjate survel seda ei juhtunud. Tarbimise suurus ja laad on aga elektriäris peamine info, mida uued müüjad turu avanedes teada tahaksid.

Keskmine kodutarbija, kel korteris mõned kodumasinad, ei huvita suurt kedagi. Huvi tärkab aga juba elektriga maja kütvate inimeste vastu. Sama kehtib firmade suhtes. Kui näiteks Eesti Energia klientide tarbimismahud oleksid avalikud, siis oleks konkurentidel lihtne sealt pakkumuste tegemiseks välja noppida magusamad kunded.

Elektrimaakleri Nordic Power Management juhatuse esimees Tiit Nigul märkis, et elektrimüüjatel, kellele kuulub ka võrgufirma, on lihtsam ka võlgu välja nõuda. Vajadusel saab voolu välja lülitada.

«Meie ei saa elektrit välja lülitada, lepingu lõpetamine võlgnikuga on samuti keeruline,» ütles Nigul. Ta lisas, et Põhjamaades saavad tarbijad aastast 2015 ühe arve, olenemata sellest, kas elektrimüüja on jaotusvõrgu firmaga seotud või mitte.

Riigikogu majanduskomisjoni esimees Arto Aas lausus, et tema arvates küll elektrituruseadus võrgufirmadega seotud elektrimüüjatele eelist ei anna. «Mina ei näe sellist seost,» kinnitas Aas, mööndes siiski, et Eesti Energial on ajalooline eelis kliendikontaktide ja tarbimisandmete tõttu.

Vabal elektriturul saab elektrimüüjat vahetada kord kuus. Samas tuleb arvestada sellega, et sõlmides näiteks tähtajalise lepingu, pole sellest trahvideta lahti öelda võimalik. Võrgufirma on aga endiselt monopol, kellest tarbija end vabalt lahti haakida ei saa. Aas kinnitas, et ka elektrilepinguid sõlmides kehtib tavapärane võlaõigussuhe.

Asjatundjate hinnangul suurem osa tarbijaid endale elektrimüüjat valima ei hakka, vaid jääb kasutama nn üldteenust. Viimane tähendab, et elektrit müüb võrgufirma. Elektrihind sõltub börsi kuu keskmisest. Tarbitud üldteenuse eest esitab võrgufirma kord kuus inimesele arve.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles