Eurotsooni tööpuudus rekordkõrgusel

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protest noorte tööpuuduse vastu Lissabonis
Protest noorte tööpuuduse vastu Lissabonis Foto: SCANPIX

Maikuus tõusis Euroopa ühisraha eurot kasutava 17 riigi tööpuudus ajaloo rekordilisele, 11 protsendi tasemele, teatas Eurostat.

Kõige kõrgem oli töötuse määr Hispaanias, Kreekas ja Portugalis, vastavalt 24,3, 21,7 ja 15,2 protsenti.

Kõige väiksema tööpuudusega riigid olid mais Austria 3,9 protsendiga, Luksemburg ja Holland 5,2 protsendiga ning Euroopa suurim majandus Saksamaa 5,4 protsendiga.

Eurostati andmed kinnitasid analüütikute pessimistlikke ootusi. Koos maikuu tööstuse ning äriusalduse näitajatega maalib see Euroopa olukorrast üsna mustades toonides pildi, andes tunnistust, et drastilised kärpesammud ei aita kuidagi majandusel kosuda ning loodetud kasvu ei paista.

Eurotsooni majandususalduse indeks langes 90,6 punkti tasemele kuu varasemalt 92,9 punkti tasemelt ehk viimase kahe ja poole aasta madalaimale tasemele.

«Olukord muutub üha halvemaks murettekitava kiirusega,» märkis Markit Economicsi analüütik Chris Williamson kiirkommentaaris. «Euroopa tööstusettevõtete seis mais halvenes, andes tunnistust sellest, et reaalmajanduse olukorra halvenemine laieneb üle kogu regiooni,» lisas ta.

Olukord ei ole kesine aga mitte ainult Euroopas. Ka USA tööturuameti täna avaldatud andmed ei anna põhjust rõõmustamiseks. Mais loodi USAs vaid 69 000 uut töökohta ning töötuse määr kerkis 8,2 protsendini.

See on esimene kord peaaegu aasta jooksul, mil see näitaja kasvas. USAs näitab tõusu ka pikaajaliste töötute arv.

«On valulikult selge, et USA taastumine mitte ei aeglustu, vaid tõmbab hädapidurit,» tõdes New Yorgi BlackBay Groupi tegevjuht Todd Schoenberger USA populaarsele investorite kanalile CNBC. Paraku pole töökohtade loomine maailma suurima majanduse jaoks ainus murekoht ning järsult on vähenenud ka sissetulekud. «Ka õnnelike töökohaomanike ostuvõime kahaneb,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles