Eakate jaoks oleks vaja paindlikumat tööaega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Arrak
Andres Arrak Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Elanikkond vananeb ja seega on inimeste jäämine tööturule pikemaks ajaks möödapääsmatu. Selleks, et eakatel oleks võimalik aktiivne olla, peaks Mainori kõrgkooli õppejõu Andres Arraku sõnul pakkuma rohkem võimalusi teha tööd osalise tööajaga.
 

«Makrotasandil on vanemaealiste jäämine tööturule möödapääsmatu. Mirkotasandil on aga probleem selles, et nad ei jõua alati 8 tundi järjest tööl käia,» arvas Arrak.

Seepärast on oluline võimaldada inimestel käia tööl osalise tööajaga. «Oleks vaja rakendada paindlikke tööskeeme ja kaugtööd. See puudutab ka noori emasid ja õppivaid noori,» ütles ta.

Erinevalt Eestist töötab nii Skandinaaviamaades kui Hollandis märksa suurem osa inimesi osalise tööajaga. «Meie ettevõtja eelistab aga 2 osalise tööajaga inimese asemel 1 täiskohaga inimest. Minu meelest vajaks muutmist ettevõtjate suhtumine,» arvas Arrak.

«Erinevalt noorest tööjõust on eakam tööjõud lojaalsem: nad ei abiellu, ei koli, ei saa lapsi. Selline hilisem keskiga ongi mujal maailmas kõige väärtuslikum tööjõud,» lisas ta.

Vanemate inimeste jäämist tööle süüdistatakse teinekord ka noorte kõrges tööpuuduses. Arraku sõnul on selles süüdi aga vale erialavalik ja liiga suured palgasoovid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles