Ettevõtja, leia endas üles kirg

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muusikud
Muusikud Foto: SCANPIX

Rikkalike valikute maailmas on sageli raske leida või vahetada oma kutsumust ja eriala. Ettevõtjatele soovitatakse üles otsida oma kirg, mille leidmiseks on 5 loovat meetodit.

Edukuse alus on teha midagi, mis tõeliselt vaimustust pakub ja millesse saab suhtuda kirega. Öeldakse, et kõige õnnelikumad on muusikud, kuna nende puhul langeb hobi (kirg) ja töö (kohustus) kokku. «Sünnist surmani» elukutseid ja töökohti jääb järjest vähemaks, mistõttu paljud meist peavad hakkama ettevõtjateks või vahetama eriala. Parim moodus on taasavastada oma kirg (passion) ja kutsumus, vahendab Pärnu Konverentside ajaveeb.

1. Mõtle lapsepõlvele. Mida Sulle meeldis teha?

Tavaelus jäävad domineerima praktilised valikud, mis karjääri edenedes sageli nii asised ei tundugi. Lapsepõlves oli tegutsemise aluseks rõõm ja lõbu. Soovitus on koostada nimekiri nendest tegevustest, mida teile lapsepõlves meeldis teha. Mäng ja lõbu ei ole ainult laste monopol.

2. Tee «loovuse joonis»

Võta suur paberileht ja kirjuta selle keskele Uus Äri/Elukutse ning kirjuta ja kleebi selle ümber ideid, pilte, artikleid ja muud olulist infot, mis oleks inspiratsiooni allikaks. Mida rohkem infot, seda lihtsam on näha puuduvaid lülisid ning üldistada.

3. Tee nimekiri eeskujudest

Pole mõtet leiutada jalgratast, selle asemel võib uurida edukate inimeste elulugusid. Näiteks kinnisvarakriis vähendas sektori atraktiivsust. Vastupidiselt tavaloogikale, võib hetkel olla hea aeg karjääriks kinnisvara alal ning vastuvoolu ujumiseks. Süsteemne analüüs ei tee kedagi automaatselt loovaks, küll aga avab süsteemne ja struktureeritud toimetamine uued uksed ja loob mittestandardseid väljakutseid.

4. Tee seda mis sulle meeldib. Vajadusel plaanita.

Paljud jäävadki oma äri/eluplaani viimistlema ja ootavad, et kõik oleks paigas ning ’tähtede seis soodne’. Pole mõtet oodata, vaid tuleb asuda tegutsema, kuna juhul kui te teete seda, mis teile tegelikult meeldib, siis langevad ka muud tükid paremini oma kohtadele.

5. Puhka ärikesksest mõtlemisest

Klassikaline lahendus on hobi, mis võimaldab ajul igapäevastest äriprobleemidest puhata ja näha probleeme uue nurga alt.

Kirg tekitab automaatse assotsiatsiooni spontaanse käitumisega. Loovuse jaoks on kire olemasolu kriitiline, kuid teisalt vajab loovuse avaldumine aega. Loomeprotsess võib olla spontaanne, kuid tavaliselt eelneb sellele pikk laagerdumisperiood.

Loe pikemalt siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles