Tere aktsiate Luterma pankrotipessa tagasisaamise menetlus on läbi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Kruuda.
Oliver Kruuda. Foto: Toomas Huik

Harju maakohus ei rahuldanud pankrotistunud valdusettevõtte ASi Luterma pankrotihalduri Veli Kraavi taotlust saada Luterma kreeditoridele ajapikendust riigilõivu tasumiseks, mis oleks võimaldanud alustada kohtus Tere ASi aktsiate Luterma pankrotipessa tagasivõitmise protsessi.

Algne tähtaeg Luterma kontole 100 000 eurose riigilõivu tasumiseks oli 14. mai, selleks ajaks ükski Luterma võlausaldaja raha ei maksnud. Kaks kreeditori, OÜ VS Inkasso ja OÜ Dalton Eesti, palusid kirjalikus taotluses pankrotihalduril taotleda kohtult riigilõivu tasumise tähtaja pikendamist 31. maini, väites, et nad kaaluvad riigilõivu tasumise võimalust.

Kraavi rääkis neljapäeval BNSile, et ta esitas kohtule taotluse tähtaja pikendamiseks, kuid kohus ajapikendust ei andnud, märkides, et kreeditoridel on olnud riigilõivu tasumiseks piisavalt aega. «Menetlus on sellega sisuliselt läbi,» lausus ta.

Ärimees Oliver Kruuda kontrollitud Luterma pankrotimenetluse kohta ütles Kraavi, et ei kujuta ette, millega see lõppeda võib. Tema sõnul pankrotipesas varasid «väga ei ole» ja käimas on erinevad vaidlused, mis on erinevates staadiumites.

Riigilõivu maksmist kaalunud VS Inkasso kuulub Krediidiinfo andmeil Toonart Rääski firmale Impala AS, Dalton Eesti aga Otto Tammele, kes on Toomas Tooli äripartner. VS Inkasso ja Dalton Eesti on äriühingud, mis omandasid Alta Foodsi nõude Luterma vastu. Indrek Rahumaa Alta Capitalile kuuluva Alta Foodsi ja Luterma tüli põhjustas nurjunud tehing, millega Alta Foods pidanuks omandama Luterma toiduainetööstuse ettevõtted. Alta Foods asus tagasi nõudma toiduainetööstuste eest tehtud ettemaksu.

Harju maakohus kuulutas Luterma pankroti välja mullu aprillis. Avalduse ettevõtte vastu esitas Tartu Veevärk tunamullu detsembris, Swedbank esitas oma pankrotiavalduse 2011. aasta veebruaris.

Varasema info kohaselt oli Luterma bilansi ja varade nimekirja järgi ettevõttel varasid 53,4 miljonit eurot, millest enam kui 40 miljonit eurot moodustab nõue pankrotis Alta Foodsi vastu. Ettevõtte kohustused ületavad bilansi järgi 37 miljoni euroni. Bilansis Kruuda juhitava piimatööstuse Tere aktsiaid ei olnud.

Luterma müüs Tere aktsiad enne pankrotti Kruudaga seotud ettevõttele Debt Adviser OÜ, mis on mullu detsembris äriregistrist kustutatud. Tere aktsiad on praegu Nordea panga kontol.

Möödunud aasta detsembri alguse seisuga on Luterma vastu kaitstud nõudeid kokku summas 15,7 miljonit eurot, esitatud nõuete kogusumma oli 65,4 miljonit eurot. Suurimad võlausaldajad on Kruuda kontrollitav AS Rubla, maksu- ja tolliamet, Swedbank ning SEB Pank.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles