Apple’i montaažitehastes on töötingimused jätkuvalt halvad

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foxconni juhatuse esimees Terry Gou.
Foxconni juhatuse esimees Terry Gou. Foto: SCANPIX

Apple’i alltöövõtja Foxconni Hiinas asuvates hiigeltehastes pole töötingimused vaatamata firma lubadustele paranenud, selgub värskest ilmunud raportist.

Foxconnil on Hiinas 1,2 miljonit töötajat ning firma pakub teenust mitmele tehnoloogiahiiglasele, olles seejuures Apple’i peamine globaalne tootmispartner, kirjutab Reuters.

Peale seda, kui Foxconni töötingimuste probleem avalikkuse ette jõudis, nõustus Apple märtsis laskma USA Fair Labor Associationi tehastesse inspekteerima. Tehtud uuringu tulemustest selgus, et lisaks tehasetööliste pikkadele töötundidele ja madalatele palkadele olid nad sunnitud tööd tegema ka väga viletsates tingimustes.

Peale esimese uuringu avalikustamist lubasid Apple ja Foxconn teha koostööd olukorra parandamiseks.

Äsja avalikustatud teise uuringuraporti tulemustest selgub aga, et vaatamata Foxconni juhi Terry Gou lubadustele ei ole töötajate olmetingimused ning töö hulk vähenenud, pigem on tehtud muudatused olnud kosmeetilised.

Kuigi palku näiliselt suurendati, vähenesid töötajate sissetulekud ületundide vähendamise tõttu. Samas suurendati mitmes sektoris töönorme, mis kokkuvõttes tähendab, et sama töö tuli väiksema palga eest teha ära lühema ajaga.

Ka olmetingimused pole paranenud, näiteks on töölised sunnitud elama kolmetoalistes korterites kuni kolmekümnekesi. Ühiskorterites pole lubatud elektrikulukate seadmete nagu föönide, veekeetjate ja sülearvutite kasutamine. Töötajatelt, kes nende kasutamisega vahele jäävad, konfiskeeritakse seadmed kuni töölepingu lõppemiseni.

Tunde püsti seisvatele liinitöölistele eraldati küll taburetid, kuid selleks, et töötajate toimekus säiliks, tohivad nad reeglistiku järgi istumiseks kasutada vaid ühte kolmandikku tooli pindalast.

Apple pole ametlikku kommentaari värske uuringu kohta veel andnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles