Kohtulahingut tõotav eelnõu läbis teise lugemise

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Gaas hakkab ka elektrit müüma.
Eesti Gaas hakkab ka elektrit müüma. Foto: Kristjan Teedema

Maagaasiseaduse eelnõu, mis nõuab Eesti Gaasilt põhivõrgu müüki, läbis eile valitsusliidu saadikute toel riigikogus teise lugemise. Gaasifirma omanikud ähvardavad Eestit kohtuga.


Kui lühidalt kokku võtta, siis soovib valitsusliit, et Eesti Gaas müüks kahe aasta jooksul maagaasi põhivõrgu ettevõttele, kes poleks gaasimüüjaga seotud. Ennekõike ei tohi uus omanik olla seotud Gazpromiga, milles valitsusliidu saadikud näevad julgeolekuohtu.

Ametlik müügitähtaeg on 2015. aasta alguses, kuid kuna uue omaniku taustakontroll on kohustuslik, siis tuleks tegelik müük lõpetada 2014. aasta keskpaigaks. Riik pakub Eesti Gaasile ka präänikut. Uus põhivõrgu omanik võib saada mitme aasta jooksul senisest kõrgemat varade tootlust, see lubab aga Eesti Gaasil küsida kõrgemat hinda.

Kõige tõenäolisema uue omanikuna nähakse riikliku elektripõhivõrgu firmat Elering, mille juht Taavi Veskimägi teeb ettevalmistusi ka LNG-terminali ehituseks. LNG-terminali partneriks on riigifirmad Elering ja Tallinna Sadam valinud Vopaki, mis praegu on Tallinnas suur Vene nafta vahendaja.

Gaasi põhivõrgu eraldamine ja LNG-terminali ehitus koos kildagaasi laialdase kasutuselevõtuga tähendab Reformierakonna ja IRLi poliitikute meelest soodsat gaasihinda ning maagaasi kui energiakandja senisest palju laialdasemat kasutamist Eestis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles