USA teadlased on kindlaks teinud, miks poodides müüdavad vesised ja maitsetud tomatid lõhnavad isuäratavalt.
Teadlased avastasid tomatite maitsetuse põhjuse
Suurtele turgudele mõeldud tomatid sisaldavad aineid, mis aurustuvad kergelt ja eraldavad aromaatseid molekule.
Edasi uurisid Florida ülikooli teadlased 152 nn vana tüüpi mitteristatud tomateid, et välja selgitada kodukasvatatud tomatite hea maitse põhjus.
Esimesena võrdlesid teadlased viljades leiduva suhkru-, happe- ja aroomainete taset. Seejärel maitsesid vabatahtlikud nii suurtes toidupoodides müüdavaid kui ka nn vana tüüpi tomateid, hinnates nende maitse tugevust, magusust ja hapusust.
Teadlased võrdlesid oma tulemusi katses osalenute omadega ning avastasid, et kõige magusamad tomatid ei sisalda tingimata kõrgel tasemel suhkrut ja nendes tomatites leidub vähem aroomaineid, mis parandavad viljade lõhna.
Laborikatsete ja maitsjate tulemuste statistiline analüüs näitas, et maitse tugevus ja magusus on seotud eri aineosadega.
«Nüüd me teame täpselt, kuidas parandada poodides müüdavate tomatite maitset,» ütles katse läbiviija Harry Klee. Teadlased jätkavad hästi lõhnavate ja maitsvate tomatite aretamisega.