Rask: riigikohus tõstis ESMi vaidluse prioriteetseks küsimuseks

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohtu esimees Märt Rask
Riigikohtu esimees Märt Rask Foto: Sille Annuk

Riigikohtu esimees Märt Rask sõnas, et on tõstnud ESMi asja lahendamise riigikohtus prioriteetseks küsimuseks.

Riigikohus peab asja lahendamisel esiteks andma hinnangu sellele, kas põhiseadus üldse võimaldab õiguskantsleril ESMi vaidlustada, teatas riigikohus.

Selle võimalikkuse korral tuleb otsustada, kas ESMiga võetavad kohustused ja saadavad õigused kaasnevad Eesti kuulumisega Euroopa Liitu. Sellest sõltub, kas põhiseaduspärasuse kontrollimisel tuleb arvestada Euroopa Liiduga liitumiseks rahvahääletusel vastuvõetud põhiseaduse täiendamise seaduse mõjuga põhiseadusele või mitte.

Raski sõnul pol täna veel võimalik öelda, millal üldkogu otsuseni jõuab. «Terve eilse päeva väldanud nõupidamine süvendas veendumust, et tegemist on mitte ainult konkreetse kohtuasja lahendamisega, vaid ühe etapiga meie riigiõiguslikus arengus,» sõnas Rask.

Lisaks ESMi asutamislepingu põhiseaduslikkuse küsimusele on riigikohtus praegu arutlusel veel seitse põhiseaduslikkuse järelevalve vaidlust. Neist kolmes on tõstatatud järjekordselt riigilõivude suuruse põhiseaduslikkuse küsimus.

Õiguskantsler pöördus 12. märtsil 2012 Riigikohtusse taotlusega tunnistada Brüsselis 2. veebruaril 2012 alla kirjutatud Euroopa stabiilsusmehhanismi asutamislepingu artikli 4 lõige 4 põhiseadusega vastuolus olevaks. Riigikohtu üldkogu arutas asja avalikul istungil 8. mail.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles