Loomaarst vastab: kas lemmikuga peaks minema hambaarsti juurde?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koera suu enne hambakivi eemaldust.
Koera suu enne hambakivi eemaldust. Foto: loomaarst.com

Küsimusele, kas ka lemmikloomal esineb depressiooni ning milles see väljendub, vastab loomaarst Kristel Peetsalu Eesti maaülikooli loomakliinikust.


Küsimus

Kassil-koeral on hambad tumedad ja ebameeldiv hingeõhk. Kas hambaarstile?

Arst vastab

Kõige sagedamini põhjustab kassidel ja koertel halvalõhnalist hingeõhku hambakivi. Kivi teke saab alguse kollaka katu kogunemisega hambale. Aja jooksul saab soolade ladestumisel hambakatust hambakivi ning hambapinnal on näha paks kollakas-pruun kivikiht.

Tihti esineb sellise probleemiga loomadel valulikkust söömisel, igemete turset ja vahel isegi veritsust. Kui probleem süveneb, võivad hambad isegi välja kukkuda. Seisund võib looma jaoks olla väga piinav ja valulik, samuti on ohtlik pidev põletikuprotsess organismis.

Raviks tuleb pöörduda loomaarsti poole, kes eemaldab kassilt või koeralt hambakivi ultraheliaparaadiga. Protseduur teostatakse üldnarkoosis. Hambakivi ennetamiseks on parim viis harjata looma hambaid spetsiaalsete koertele ja kassidele mõeldud hambapastadega (inimese omad ei sobi), lisaks anda loomale spetsiaalset hambakivi teket vältivat toitu ja närimismaiuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles