Rindejoon pärast G8 kohtumist: kasv vs kasinus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rindejoon pärast G8 kohtumist: kasv vs kasinus.
Rindejoon pärast G8 kohtumist: kasv vs kasinus. Foto: SCANPIX

G8 riikide liidrid tõotasid «tugevdada ja elavdada» oma majandusi, «mõistes» samas, et võivad hakata ajama erinevaid poliitikaid – looritatud viis väljendamaks stiimulite ja kasinuse leeri vahel laiutavat lõhet.

Euroala tormide ja USA tagasihoidliku taastumise taustal tehtud ühisavalduses seisab: «Me lubame teha kõik oma majanduste tugevdamiseks ja elavdamiseks ning finantspingetega võitlemiseks, mõistes, et õiged meetmed on riigiti erinevad.»

Lahkmeelt eelarveprobleemide ja nende lahendamise viiside üle – mille vastasleere kehastavad Saksa kantsler Angela Merkel ja Prantsusmaa vastvalitud stiimulimeelne president François Hollande – väljendas ka euroala puudutav ametlik seisukoht.

«Me tervitame Euroopas jätkuvat diskussiooni selle üle, kuidas genereerida kasvu, jäädes samal ajal kindlaks kavale rakendada eelarvekärpeid struktuursete reformide kontekstis,» ütlesid G8 liidrid.

«Me mõistame tugeva ja sidusa euroala olulist rolli globaalses stabiilsuses ja taastumises ning kinnitame, et oleme huvitatud Kreeka jäämisest euroala liikmeks, austades seejuures [päästepaketiga kaasnenud] lubadusi.»

Kohtumise käiguga kursisolevate ametnike sõnutsi seisis Merkel vastu teiste G8 liidrite survele suruda euroalale peale rohkem kasvumeetmeid.

Barack Obama ja David Cameron kohtusid laupäeva hommikul USA presidendi maakodu jõusaalis ning jõudsid üksmeelsele seisukohale, et Euroopa institutsioonid nagu Euroopa Investeerimispank peavad bloki kõikuva majanduse püstihoidmiseks rohkem pingutama.

Cameron ütles hiljem: «Sellised kohtumised on tähtsad seepärast, et euroala riigid kuulevad väljaspool euroala paiknevate riikide seisukohti, kelle majandusi olukord samuti mõjutab. Pean silmas Britanniat, loomulikult, aga ka Ameerikat, Jaapanit, Kanadat.»

«On ülimalt tähtis, et nende riikide sõnumid kohale jõuaksid. Ja ma ütleksin, et vajadus midagi ette võtta läheb üha pakilisemaks. Varuplaanide valmispanemise vajadus samuti,» ütles Cameron.

Stiimulite leeri toetuseks võttis sõna Itaalia peaminister Mario Monti, kes ütles eile hommikul CNNi uudistele: «Tulgem tagasi nõudluse mõiste juurde... Ma arvan, et me peaksime lähenema nõudlusele positiivsemalt, kui kõige konservatiivsemad Euroopa valitsused.»

Kuid, mõtiskledes Saksamaa tõrksuse üle lubada Euroopa Keskpangal minna lõdvema rahapoliitika teed, lisas Monti: «Teisest küljest, kui me kõneleme kasvavast nõudlusest laiemalt, siis ei ole Saksamaa vastuseis täielikult alusetu.»

G8 juhid istusid reedel õhtusöögilaua taha ja tõusid sealt alles kell 4 laupäeva hommikul, üritades jõuda selgusele, kui jõuliselt nende ühine kommünikee euroala peaks utsitama.

Nagu ütles üks Saksa ametnik, oli tegemist «vaba ja intensiivse mõttevahetusega».

Kuid ta lisas: «Selles G8 kohtumiste mõte seisnebki.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles