Pjotr Sedin võitleb SEBga kohtus miljonite pärast

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pjotr Sedini firma Grove Invest on SEBga kaua protsessinud.
Pjotr Sedini firma Grove Invest on SEBga kaua protsessinud. Foto: Liis Treimann

Varasemas kohtulahingus 1,5 miljardist kroonist ilma jäänud kinnisvaraärimehe Pjotr Sedini firma kempleb endiselt SEB pangaga, mis nõuab ettevõttelt miljoneid käenduse eest, mille kinnisvarafirma oma pankrotistunud vineerivabriku laenu katteks andis.

Asi sai alguse sellest, et Sedini firma Grove Invest andis SEB pangale 56 miljoni kroonise garantii oma tütarfirmale, vineerivabrikule Baltic Panel Group (BPG) antud laenu katteks. Tegemist on summaga, mis nõutakse kohe sisse, kui laenuvõtja laenu ei tagasta. See ei kuulu üldiselt mingil juhul vaidlustamisele.

Kui BPG pankrotti läks, esitas SEB Grove Investile mõistagi kohe rahanõude, mida viimane aga ignoreeris. Sedini firma väitis, et kuna SEB oli omalt poolt laenu kolmanda osalisega ära kindlustanud, sai ta võla tagasi, kui BPG kinnistud maha müüdi. Kokku sai SEB tagasi veidi üle 60 miljoni krooni.

Pank aga selle seisukohaga ei nõustunud ning hakkas 56 miljonile viiviseid arvestama ja andis kohtusse hagi sisse.

Asi käis läbi nii maa- kui ka ringkonnakohtust, ent viimased otsustasid SEB kasuks. Riigikohus leidis aga, et kaks eelnevat instantsi olid jätnud ühe aspekti kahe silma vahele.

Grove Investi esindanud advokaadibüroo Varul teatel leidis riigikohus, et olukord, kus võlausaldaja nõuab garantii täitmist olukorras, kus tegelikult on tema nõue juba täidetud, pole õige ehk võlausaldaja käitub pahatahtlikult.

Oma lahendiga saatis riigikohus asja maakohtule uuesti ülevaatamiseks.

SEB panga kõrgendatud äririski juriidilise osakonna juhataja Kaidi Kuusmaa jäi asja sisu kommenteerides tagasihoidlikuks. Tema sõnul ei ole riigikohus praegusel juhul andnud hinnangut, et kohtud oleksid midagi valesti hinnanud, vaid palub alama astme kohtul võtta seisukoht asjas, mida kohtud pole enne üldse käsitlenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles