USA keskpank kärpis järsult majandusprognoosi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Föderaalreservi president Ben Bernanke
Föderaalreservi president Ben Bernanke Foto: Reuters / Scanpix

USA keskpank Föderaalreserv (Fed) kärpis järsult selle aasta prognoose tõdedes, et riigi majandus langeb ja tööpuudus kasvab.

Keskpank ootab tänavuseks tööpuuduseks 8,5-8,8 protsenti novembrikuus prognoositud 7,1-7,6 protsendi asemel, edastab Yahoo Finance.

Majanduslanguse näitajat usub keskpank jäävat 0,5 ja 1,3 protsendi vahemikku varem oodatud 0,2 protsendilise languse asemel.

Viimati prognoosis USA keskpank aasta kokkuvõttes miinusmärgiga majanduskasvu 1991. aastal, mil oodati 0,2 protsendilist langust.

Kui keskpanga ootused tõeks osutuvad, saab see olema USA jaoks kõige nõrgem aasta pärast 1982. aastat, mil majandus kahanes 1,9 protsenti. Ühendriikide majanduse järjest viledamate väljavaadete taga seisab seitsme aastakümne rängim kinnisvara- ja finantskrahh, mis veab juba teist aastat järjest suurriigi majandust languse poole.

Majandust rõhuvate jõudude tõttu võib eeldada, et majanduse taastumine saab olema tavapärasest aeglasem ja pikem, hoiatab Fed oma värskes väljavaates. 16 aasta suurim tööpuudus jätkab samuti kasvamist ja püsib kõrgustes veel mõnda aega, Fedi prognoosi kohaselt saabub tipp järgmisel aastal, kui tööta võib olla 8,3 protsenti Ühendriikide tööealisest elanikkonnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles