Eesti tänavad said vastuolulises Google Street View's nähtavaks

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google Street View auto.
Google Street View auto. Foto: Priit Simson.

Täna öösel avas internetigigant Google maailmale Eesti linnatänavate 3D-vaated, mille tarbeks mullu suvel eritehnikaga varustatud autodelt siinset linnaruumi pildistati.

Google Street View Euroopa programmijuhi Ulf Spitzeri sõnul on 3D-kujule viidud kõikide Eesti suuremate linnade tänavad, osa väikelinnade tänavatest ja tähtsamad ühendusteed. Linnasüdamest kaugemale jäävates piirkondades valiti pildistamiseks külastatavamad paigad ja turismimagnetid, et neist oleks kasu võimalikult paljudele inimestele nii Eestis kui ka väljaspool.

Spitzeri sõnul võimaldab rakendus näiteks võõras linnas viibijatel selgeks teha, milline kokkusaamispaigaks määratud koht või otsitav hoone välja näeb. «Sageli uuritakse enne kinnisvara ostmist naabruskonda ja seda, milliseid teenuseid seal pakutakse,» lisas Spitzer. 3D-vaadete abil saavad oma elu lihtsamaks teha näiteks parkimiskohta otsivad bussijuhid või invaliidid.

Eesti asulad kaardistas Google’i tellimusel läinud suvel AS Regio, kelle jaoks toodi 15 kaameraga varustatud autod kohale Saksamaalt. Sõidukitele paigaldatud kaamerasilmad tegid iga mõne meetri tagant ümbritsevast 360-kraadise ülesvõtte, lisaks koguti GPS-andmeid auto paiknemisest ja laserandmeid teemärgiste ning hoonete asukoha kohta. Ülesvõtete tervikuks ühendamine ja kaardile kandmine võttis aega mullu sügisest kuni tänaseni.

Suurt osa oma tegevusest Eestis keeldub Google aga avalikustamast. Näiteks ei paljastata, kui suur osa riigi tänavatest üles pildistati, millistes mahtudes digitaalseid andmeid koguti ega ka seda, millises riigis asuvates serverites Eesti ülesvõtteid hoitakse. «Me ei ütle kunagi numbreid välja ja seda ka seetõttu, et sageli on neid numbreid raske mõõta. Kui küsida terve teevõrgustiku kogumahtu, siis arvatavasti saab 3-4 erinevat vastust,» põhjendas Spitzer. Ka Regiol on keelatud tehtud tööd kommenteerida.

Konflikt eraelu puutumatusega

Google’i käitumine inimeste privaatsuse puudulikul tagamisel on üle maailma esile kutsunud pahameeletorme. Teravaim on olukord Saksamaal, kus kohtuvaidlused Google’i õiguse üle inimesi ja nende vara pildistada jõudsid mullu Berliini kõrgema kohtu ette.

Kuigi kohus tunnistas ettevõtte tegevuse seaduspäraseks, loobus Google Saksamaal tegevuse jätkamisest inimeste vastuseisu tõttu. Selle ulatust näitab fakt, et enam kui 244 000 saksa eramajaomanikku ja ettevõtet kohustasid Google’it muutma oma vara äratundmatuks ning Street View rakendust ähvardas läbikukkumine. Pärast seda pööraski internetigigant oma pilgu Ida-Euroopale.

Spitzeri kinnitusel muudab Google’i Eestis kasutatud tarkvara automaatselt uduseks kõikide ülesvõtetele jäänud inimeste näod ning sõidukite registreerimisnumbrid. Soovi korral saab iga majaomanik taotleda oma kodu või vara tundmatuks muutmist juhul, kui ta leiab, et see avalikustab liigselt eraelu.

Spitzeri sõnul uuris Google eestlaste meelsust juba läinud suvel pildistamise ajal ja saadi vaid positiivset vastukaja. Näiteks tuldi foori punase tule taga peatunud Google’i auto juurde pärima, millal sõiduk mingile kindlale tänavale jõuab. Väga populaarne oli ka kaameratega varustatud jalgratas, mida kasutati kitsamate kohtade, nagu parkide, pildistamisel.

Tänavu suvel tegutseb Google valdavalt Ida-Euroopas, ühena järgmistest peaks internetiavarustes kättesaadavaks muutuma Läti tänavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles