KPMG: kohalikelt kütustelt võiks käibemaksu langetada

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sooja tootmine Irus
Sooja tootmine Irus Foto: Toomas Huik

KPMG uuringu «Energiahinna muutuste mõju Balti ettevõtetele» kinnitusel võiks kohalikelt kütustel olla käibemaks väiksem, et soodustada lisandväärtuse loomist piirkonnas.

Lisaks sellele tehakse uuringus ettepanek kehtestada maksusoodustused lõpptarbijale, nii tööstusettevõtetele kui eraisikutele, kes investeerivad taastuvenergial põhinevasse elektri- või soojatootmisse.

KPMG teeb ka ettepaneku kehtestada Baltimaades erinevatele autokütustele eri aktsiisid, eelistada tuleks biokütuseid ja maagaasil põhinevaid kütuseid.

«Riigi energia-alast maksupoliitikat tuleb hoolikalt kavandada, et vältida üldise maksukoormuse tõusu,» seisab uuringus.

Taastuvenergia tähtsustamine on aga oluline, kuna täna energia tarbimine Baltimaades kasvab, samas selle tootmine kohapeal väheneb.

Aastal 2000 moodustas kütuste sissevedu Balti riikide SKTst 9,1, kuid 2010. aastal juba 13 protsenti, mis on märgatavalt kõrgem kui teistes Euroopa Liidu riikides.

Arvestades fossiilsete energiaressursside hinnatõusuga kulutavad Balti riigid 2020. aastal märkimisväärse osa oma SKPst energia impordile, mis vähendab majanduse efektiivsust ning ohustab pikas perspektiivis majanduskasvu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles