Iirimaal on toetus EL-i fiskaalleppele kasvanud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirlased
Iirlased Foto: SCANPIX

Iirimaal on viimasel ajal kasvanud toetus Euroopa Liidu fiskaalleppele, mis pannakse riigis hääletusele 31. mail, selgus laupäeval avaldatud värskest arvamusküsitlusest.

Sunday Business Post/Red C ühisküsitluse kohaselt on viimase kahe nädala jooksul toetus fiskaalleppele kasvanud kuue punkti võrra ja ulatub 53 protsendini. Otseselt leppe vastu hääletajate arv langes nelja punkti võrra 31 protsendini ja 16 protsenti vastanutest teatasid, et ei ole veel otsust langetanud.

Iirimaal toimub 31. mail rahvahääletus, mis võib sarnaselt Kreeka ja Prantsusmaa valimistele anda vastulöögi Euroopa Liidu kärpekavale.

Rahvahääletusele läheb fiskaallepe, mille eesmärk on ohjeldada liikmesriikide eelarvepuudujääke ja riigivõlgu. Kuid kriitikute sõnul eirab lepe sama olulist vajadust majanduskasvu ergutada.

Iirimaa on ainus liikmesriik, kus leppe üle referendum korraldatakse.

Analüütikud arvavad, et kui Iirimaa lepet heaks ei kiida, sunnib see koos François Hollande'i valimisvõiduga Prantsusmaal ja vasakäärmuslaste võiduga Kreekas Euroopat tegema leebemaid kärpeid ja investeerima rohkem majanduskasvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles