Kitsale siseringile mõeldud soojakonkursid

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soojuse ostmise konkursse nõuab monopolidevastane seadus, mis sunnib otsima maagaasist odavamaid lahendusi. Konkursi järel saab firma lepingu 12 aastaks, see annab tagatud tulususega ärivõimaluse. Kui konkursivõit taskus, siis riske pole, omanikule jääb vaid dividendide võtmise rõõm.


Dalkia stiiliks on korraldada lühikese tähtajaga, poolsalajasi soojaostukonkursse, kus osalemisvõimalus vaid insaideritel. Praegu käib Rapla soojaostukonkurss, Dalkiale kuuluv Rapla Küte soovib osta 20 000 MWh aastas.

Konkurss kuulutati välja mai algul, tähtaeg on 14. juuni. Firma kodulehelt selle kohta teadet ei leia, samuti mitte ametlike teadete kodulehelt. Rapla Küte kuulub Dalkiale emafirma Erakütte kaudu. Erakütte juhid teemat kommenteerida ei soovinud.

Rapla Kütte asejuhi Viktor Kosterovi sõnul on ilmunud konkursikuulutus ajalehes Äripäev. Kuna konkursi tähtaeg on ülilühike, siis on vähe tõenäoline, et osaleda jõuaks firma, kes alustab ettevalmistusi uue katlamaja ehitamiseks alles pärast konkursiteate ilmumist.

Seega on konkurss suunatud insaideritele, kes teadsid ette, et Dalkia hakkab Rapla gaasikatlamajale otsima odavamat alternatiivi.

Veebruaris lõppenud, Dalkiale kuuluva Tallinna Kütte soojahanget iseloomustas samuti suunatus siseringile ehk ettevõtjaile, kes olid valmis ja oskasid konkurssi oodata. Konkurss kestis ühe kuu ja eeldas tulevase katlamaja detailplaneeringut. Tallinna Küte kuulub samuti täielikult Dalkiale.

Vene gaasifirma Itera Latvia nõudis talvel kohtus Tallinna soojaostu konkursi peatamist, et võita aega ka ise osaleda. Itera Latvija advokaat Carri Ginter põhjendas toona oma kliendi kaebust: «Me ei pea mõistlikuks, et sadade miljonite eurode väärtuses konkurss kuu ajaga läbi viiakse, ja seda ilma ELi tasemel hanget korraldamata, mis kindlasti annaks soojatarbijatele Tallinnas parima tulemuse.»

Tallinna Küte põhjendas toona, et konkurss viidi läbi majandusministri määruse alusel. Ka Itera Latvija kaebus sumbus sisulise lahenduseta, põhjusel, et asi ei kuulu halduskohtu pädevusse ega ka mitte konkurentsiameti või riigihangete vaidlustuskomisjoni kontrolli alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles