Odavaim pakkumine hanke võitu ei taga

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katlamaja korsten
Katlamaja korsten Foto: Toomas Huik

Tallinna soojahankel odavaima pakkumuse teinud firma süüdistab ettevõtjat Kristjan Rahu ebaausas kokkumängus konkursil. Majandusministri määrus lubab aga soojaostu korraldada viisil, mida kohtus vaidlustada ei saa.

Maardu Elektrijaam tegi konkursil soodsaima pakkumuse, lubades müüa soojust hinnaga 25–27 eurot megavatt-tund. Konkursi võitjaks tunnistatud Eesti Energia prügijaam pakkus 33 eurot ja teisele kohale jäänud Aurageni hakkpuidu katlamaja 38,4 eurot. Kuna võitnud pakkumus ei täida kogu hankemahtu, siis otsustas Tallinna Küte sõlmida lisalepingu ka Aurageniga.

Maardu Elektrijaama pakkumuse lükkas Tallinna Küte kõrvale, sest ei pidanud firma äriplaani usutavaks. «Meie eesmärk ei ole vaielda, vaid osutada parima hinnaga teenust,» lausus Maardu Elektrijaama esindav advokaat Maria Mägi. «Tallinna Küte ei esitanud arvutusi ega tellinud ekspertiisi, kui väitis, et meie pakkumuse hind on põhjendamatult madal.»

Maardu soojuselektrijaama omanikud soovivad kasutada maagaasi. Ettevõtte juhatuse liige Aat Kuum kinnitas, et tal on olemas lepingud tarnijatega. Maardu Elektrijaama omanikud arendavad ka Sillamäe LNG terminali ja Kuum märkis: nende äriplaan toetubki sellele, et kui tuleb veeldatud maagaasi terminal, siis hind langeb.

«Maardu Elektrijaama äriplaan on teostamatu, riiulifirma on andnud lubaduse, et fikseerib 10–15 aastaks gaasihinna praegusest turuhinnast kolm korda madalamal tasemel,» kommenteeris Tallinna Elektrijaama suuromanik Kristjan Rahu. «Selline äriprojekt ei lenda.»

Rahu lisas, et Tallinna kütmist ei saa jätta firmale, kelle vastu puudub usaldus. Maardu Elektrijaama suuromanik on Ulrica Steen, kuid soojaärimehed peavad projekti tegelikuks omanikuks Steeni isa Ivar Alti, kel on kehtiv ärikeeld.

Aurageni omanikud on Arti Arakas, Hannes Tamjärv ja Frank Õim.

Õim ütles, et firma ehitab hakkpuidu ja turba katlamaja, kindluse selleks annab konkursil võidetud 12-aastane soojamüügileping. Õim ütles, et katlamaja võimsusega 76 MW on kavandatud Lasnamäele ja tööle peaks see hakkama 2015. aastal.

Õimi sõnul on investeeringu suurus kuni 35 miljonit eurot. Selleks võidakse kaasata investoreid, nii Nelja Energia omanike kui ka Tallinna Elektrijaama inimeste seast.

Maria Mägi ütles, et Maardu Elektrijaama pakkumus oli ebameeldiv üllatus konkursi korraldajaile. «Kristjan Rahu on tihedalt seotud Aurageni omanikega,» nentis Mägi.

Tõepoolest, Rahu kinnitas, et sooviks koos Arakase ja Õimiga seotud küttefirmadega ning kaasates ka tuuleparkide omaniku Nelja Energia luua suure taastuvenergia kontserni.

Arakas rahastas ka Rahu tegemisi Paldiski biodiislitehases. Rahu ise on aga tihedalt seotud Tallinna Kütte omaniku Dalkiaga, viimasel on vähemusosalus Tallinna Elektrijaamas.

Rahu oli viimase ajani Tallinna Kütte ja Dalkiale kuuluva Erakütte juhatuse liige.

Soojakonkursi ajal oli Rahu Tallinna Kütte juhatuse nõunik.

Mägi ütles ka seda, et majandusministri määrus, mille alusel soojakonkurss korraldati, lubab seda teha nii, et kohtus vaidlustamine pole võimalik.

«Kuna see on konkurss, siis ei ole see halduskohtu pädevuses,» kommenteeris Mägi. «Kui soojust oleks tulnud osta hankega, siis oleks see tulnud teha rahvusvaheline.»
Konkurentsiamet ja majandusministeerium Tallinna Kütte soojahanget ei kommenteerinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles