Reporter.ee: Langi idee palku kärpida ei leia mõistmist

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Komisjon tahab säilitada kõrgete ametiisikute lisatasud.
Komisjon tahab säilitada kõrgete ametiisikute lisatasud. Foto: Toomas Huik

Justiitsminister Rein Langi idee kärpida ühepoolselt riigi palgal olevate inimeste töötasu on tekitanud paksu verd, ametiühinguliider Harri Taliga esitab idee absurdust tunnistades vastulöögi, et tööandja peaks siis samuti saama ühepoolselt palka tõsta.

Lang selgitab palgakärpe ideed rahapuudusega ning vajadusega näidata üles solidaarsust, vahendas Reporter.ee.

Tema sõnul on riigitööl 100 000 inimest, kellest vaid 20 000 on riigiametnikud ning ülejäänud on tööl lepingulisel tööl.

Miljardiline palgakärbe jätab valikuks, kas solidaarse palga vähendamise või otsast koondama hakkamise, kinnitab Lang.

Ametiühingute keskliidu juht Harri Taliga leiab, et sel juhul võiks ju olla headel aegadel töövõtjal ühepoolne õigus oma palka tõsta, kuid kinnitab, et saab selle ettepaneku absurdsusest isegi aru.

Tema hinnangul ei peaks töötajad vastutama ettevõtte võetud majanduslike riskide eest, sest kasumit nendega pole ettevõte ju kohustatud jagama.

President Arnold Rüütel pidas praeguses kriisiolukorras primaarseks kõigile inimestele töökoha säilimist.

Rahandusminister Ivari Padar oli veendunud, et seadusemuudatuste pakett, mis seoses riigieelarve kärbetega töösse läheb kindlasti ei sisalda Langi ette pandud ühepoolse palgavähendamise punkti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles