Kohus: Eesti Post kuritarvitas turupositsiooni

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itella Smartposti automaadid.
Itella Smartposti automaadid. Foto: Smartpost

Harju Maakohus tegi aprilli lõpus otsuse, millega kinnitas, et turgu valitsev Eesti Post diskrimineeris kahes erinevas episoodis Itella Informationi pakkudes viimasele teenuseid ebasoodsatel tingimustel.

AS Itella Information aitab oma klientidel korraldada postisaadetiste väljasaatmist, näiteks kirju välja trükkides, ümbrikustades, sorteerides jms. Samalaadset teenust osutab ka ASi Eesti Post tütarettevõtja Eesti Elektronpost.

Kumbki kahest viimatinimetatud ettevõtjast kirju ise laiali ei kanna ja peavad seda teenust ostma mõnelt postiettevõtjalt. Eesti Post on ülekaalukalt suurim postiettevõtja Eestis, kes omab ainukesena üleriigilist postivõrku. AS Itella Information peab seega suuremate tellimuste puhul üldjuhul kasutama Eesti Posti teenuseid.

2010. aasta septembris korraldasid rahandusministeerium nn. eurokalkulaatorite riigihanke ning Eesti Energia infosüsteemi vahetusest teavitamise riigihanke.

Eesti Post pakkus neil hangetel Eesti Elektronposti ettevalmistatud saadetiste laialiveoks märkimisväärselt soodsamaid tingimusi kui AS-ile Itella Information. Selle tulemusena ei olnud AS Itella Information neil hangetel enam konkurentsivõimeline, teatas konkurentsiamet. 

Eesti Posti pressiesindaja Inga Suuder märkis, et ettevõte on siiani saanud vaid kohtuotsuse kokkuvõtte. Tervet otsust näeb firma 17. mail, pärast mida saab ettevõte otsustada edasise käigu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles