Viik: võta see müür maha, Barroso!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnar Viik
Linnar Viik Foto: ETK

Kui Euroopa Liidust kaotada kõik tõkked kaupade ja teenuste vabale liikumisele, kasvaks liidu majandus suurema vaevata, kinnitab IT-visionäär Linnar Viik.

Viik rääkis ETK aastapäeva konverentsil, et Euroopa digitaalne ühisturg peaks keskenduma just kuntslike barjääride lõhkumisele, mis täna inimeste, toodete ja teenuste vaba liikumist takistavad. Ilma milleta, kasvaks Liidu majandus suuremate pingutusteta 4 protsenti.

Kuigi kõige eelneva vaba liikumine on justkui Eurooa Liidu kui Euroopa majanduspiirkonna piires tagatud, takistavad seda nii erinev ärikeskkond, erinevad maksusüsteemid ja inimeste kohta käiva informatsiooni nigel liikumine. Lisaks sellele ei ole suurriigid väga varmad tõkkeid kõrvaldama.

Viik tõi näite Eesti palkmajatootjast, kes on oma lehekülje tõlkinud lisaks eesti keelele ka inglise, vene ja norra keelde, kuna see võiks olla kena viis, kuidas oma klientidele informatsiooni edasi anda.

Selle tagajärjena on firma sunnitud aga kas lehekülje sulgema või Norras sertifikaadi hankima, kuna Norra tarbijakaitse jaoks tähendab norra keelne lehekülg automaatselt tegutsemist riigi turul. Olgu Norraga kuidas on, aga Euroopa Liidu sees võiks taolised vahejuhtumid aga olemata olla.

«Euroopa Liidus on vaba liikumise ees tõkkeid umbes 28, see sõltub millist kaupa ja teenust te olete pakkumas,» märkis Viik.

Eesti on siinkohal rahulolematute riikide ringis, kes koos Põhja- ja Baltimaadega tahaksid siin kiiremate sammudega edasi minna ja 2020. aastaks pärale jõudda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles