Skip to footer
Päevatoimetaja:
Sander Silm
Saada vihje

«Mida me täna sööme?» Toiduvalikuga otsustame oma tervise ja planeedi tuleviku üle

Artikli foto

Iga päev saadab meid üks ja seesama küsimus: «Mida me täna sööme?» See lihtne lause peidab endas aga palju enamat kui vaid igapäevase kõhutäie muret. See on sõlmpunkt, mis seob kokku meie isikliku heaolu, oma armastatud lähedaste tervise ning meie planeedi tuleviku. Lidlis teadvustame seda probleemi selgelt ja mõistame, et toiduvalik ei ole pelgalt isiklik eelistus. Meil, Euroopa ühe suurima jaeketina, on siin kanda suur roll. Need on kaalukad otsused, millega igaüks meist saab panustada paremasse homsesse.

Millised on tervisliku toitumise põhitõed?

Teadliku toitumise edendamine peaks olema iga toidukäitlusega tegeleva vastutustundliku ettevõtte alus, ühendades maitsekad ja tervislikud valikud ressursside säästliku kasutamisega.

Tuleb pöörata tähelepanu tasakaalustatud toitumisele, kus on:

1) täisteraviljad, mis annavad kauakestvat energiat,

2) rikkalikud taimsed valguallikad, mis toidavad keha ja säästavad keskkonda,

3) värsked puu- ja juurviljad – päikesest pakatavad looduse kingitused,

4) vähendatud suhkru- ja soolasisaldusega tooted.

Aina rohkem toitumisteadlasi ja jätkusuutliku tarbimise eest seisjaid rõhutavad taimetoitluse tähtsust. Loomade toitmine ja jootmine on suure keskkondliku jalajäljega, keegi ei saa seda eitada. Mai lõpus PLOS-i (Public Library of Science) avalikustatud uuring leidis, et rohkem kui 60 protsenti maailma taimetoitlastest ja veganitest olid alla 35-aastased. Selle põhjused on üha enam seotud sooviga panustada loomade ja kliima kaitsesse ning keskkonnahoidu. Need numbrid näitavad, et see suundumus on tulnud selleks, et jääda. Seetõttu paneb ka Lidl üha enam rohkem rõhku oma Vemondo kaubamärgi veganitoodete arendamisse.

Tervislikke valikuid saab teha lihtsa süsteemi abil

Toitu valides ja oma keha heaolu silmas pidades on kõige keerulisem leida infot toote koostise kohta ja selle järgi otsuseid teha. Teadlikuma valiku lihtsustamiseks on abiks Nutri-Score märgis – seda leiab paljude Lidlis pakutavate toodete pakenditelt. Nii tuleb jälgida vaid viieastmelise skaala värvilisi sümboleid toote pakendil, mis annavad lihtsustatud moel edasi toote toiteväärtuse info ja on eriti kasulikud sama tootegrupi toodete seast tervislikuma alternatiivi valimisel.

Nutri-Score märgisel nähtava hinde kujundamiseks võetakse negatiivsete teguritena arvesse toodete suhkru, soola ja küllastunud rasvade osakaalu ning positiivsete teguritena kiudainete, valkude ning puu- ja köögiviljade, kaunviljade ja pähklite osakaalu toodetes. Roheline A- ja B-märgis pakendil edastab selge signaali tervislikust valikust, punasel taustal E märgib kõige ebatervislikumaid otsuseid.

Kuna teaduslikult on tõestatud, et pakendi kujundus mõjutab vägagi ostuotsust, saavad jaeketid oma kliente toetada paremate valikute tegemisel. Lapsed on eriti avatud igasugusele mõjutusele ja seepärast on Lidl seadnud eesmärgiks järk-järgult nooremale vanusegrupile ebatervislike toodete reklaamimise lõpetamise (erandiks on suuremad pühad). Samuti on muudetud magusate toodete pakendeid pisemale tarbijale vähem ahvatlevaks.

Artikli foto

«Mida me täna sööme?» See on tähtsam küsimus, kui algul tundub

Tervise hoidmine on lihtne: süüa tervislikumalt. Lidl astub sellest sammu edasi ning kutsub inimesi üles toituma teadlikumalt. See tähendab, et lisaks tervislikkusele võetakse toodete valikul arvesse ka keskkonnamõju, et vähendada toiduainete tootmisega seotud jalajälge. Oma teadliku toitumise strateegia abil soovib Lidl kaasata eri sihtgruppe ja vanuserühmi, sest parema homse loomiseks on vaja meie kõigi panust.

Kuna toidutootmine on paljude ökosüsteemide kahanemise peamine põhjustaja, töötati WWF-iga välja planeedisõbraliku toitumise juhend. Teadupärast on loomakasvatus globaalselt üks suurimaid kasvuhoonegaaside tekitajaid ja hõlmab tohutuid põllumaid.

Näiteks ühe kilogrammi veiseliha tootmiseks kulub märkimisväärselt rohkem maad ja vett kui sama koguse taimse valgu (läätsede, ubade vms) kasvatamiseks. Hiiglaslik maakasutus, lisaks mäletsejaliste tekitatav metaan ja intensiivpõllumajanduse reostus jätab sügava ja valusa jälje planeedile. Võttes arvesse, et tervise arengu instituudi andmetel tarbivad eestlased ligi kolm korda rohkem liha, kui meie tervisele tegelikult kasulik oleks, peaksime liha tarbimist vähendama ka oma tervise heaks.

Maailma juhtivate sõltumatute teadlaste loodud PHD (planetary health diet – planeedisõbralik toitumise juhend) soovitab valdavalt taimset dieeti, et saaks jätkuvalt toita kasvavat maailma rahvastikku tervislikult ja jätkusuutlikult.

«Atraktiivsete taimsete valikute suurendamine aitab vähendada liha tarbimist, mis omakorda leevendab toidu tootmise keskkonnamõju,» räägib Lidl Eesti vastutustundliku ettevõtluse spetsialist Liis Kiviloo.

Igas vanuserühmas on toidu valimisel oma põhimõtted

Tervislik ja jätkusuutlik eluviis on õpitav ning seda tuleb edendada igas vanuses. Lidlis toetame ettevõtmisi ja liikumisi, et teadmised tervislikust ja teadlikust tarbimisest jõuaksid iga vanusegrupini.

Värske koostöö Tallinna Mustamäe riigigümnaasiumiga on suurepärane näide: pakume kooliperele reedeti tasuta puuvilju, toetame noorte spordiüritusi tervislike vahepaladega ning sponsoreerime loengusarja toitumisest, unest ja liikumisest. Usume, et harjumused luuakse varajases eas.

Samuti hoolime väga vanemast vanusegrupist. Seepärast osalesime eakate festivalil, kus toitumisnõustaja Teele Tiidt jagas teadmisi täisväärtuslikust ja jätkusuutlikust toitumisest eakamale inimesele. «Vanusega muutuvad meie keha vajadused – aeglustub ainevahetus, väheneb lihasmass, mõnel juhul halveneb toitainete imendumine. Seetõttu on eaka jaoks täisväärtuslik toitumine eriti oluline: see aitab säilitada elujõudu, tugevdada tervist ja hoida vaimset heaolu,» juhib Tiidt tähelepanu easpetsiifilise toitumise vajalikkusele.

Lisaks inspireerime tervislikke toiduvalikuid tegema koostöös sportlastega. Lidl toetas eelmisel aastal Eesti meistri- ja karikavõistlusi kalisteenikas. Need muljet avaldavad sportlased näitavad eeskuju aktiivse eluviisi ja teadliku toitumisega, innustavad inimesi liikuma ning tervislikke söögiharjumusi praktiseerima, mis omakorda toetab Lidli eesmärke eestlaste tervise edendamisel.

Artikli foto

Mis on jätkusuutlik toitumine?

Jätkusuutlik toitumine tähendab tervise- ja keskkonnasõbralikke valikuid: eelista hooajalisi ja kohalikke saadusi, vähenda liha tarbimist ning vali sagedamini taimseid valguallikaid, nagu oad, läätsed ja kikerherned. Eelistades täisteratoite rafineeritud teraviljatoodetele, saad anda panuse oma tervisesse ja keskkonnahoidu, sest täisteratoodete tarbimine aitab lisaks tervise toetamisele vähendada ka kasvuhoonegaase. Toiduraiskamise vähendamiseks planeeri toidukordi ja kasuta kõiki söödavaid toiduosi: näiteks pane supi sisse nii brokoli õisikud kui varred.

Rõõmustame Lidlis oma pühendumuse üle luua positiivset muutust. Tooted meie riiulitel, projektid, milles osaleme, on osa meie laiemast missioonist: aidata kaasa parema ja jätkusuutlikuma tuleviku loomisele. Mõistame oma tähtsat rolli tarbijate toidu­eelistuste mõjutamisel.

Hoolides sellest, mida me täna sööme, tehes tervislikke ja keskkonda säästvaid valikuid, hoolime me tegelikult tulevikust ja järeltulevatest põlvedest. See on meie südameasi ja kutsume kõiki endaga kaasa niimoodi mõtlema.

www.lidl.ee

Tagasi üles