Skip to footer
Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel
Saada vihje

Boršiindeks Venemaal on aastaga kasvanud 87 protsenti

Ukraina naised keetsid Kiievis 5. märtsil 2021 borši, et toetada selle UNESCO vaimse kultuuripärandi nimekirja saamist. See tekitas pingeid Venemaaga, kes nimetab borši Vene roaks.

Venemaal kallineb klassikaline kodune boršisupp kiiremini kui mõni gurmeetoit restoranis. Põhjus on lihtne: 2024. aasta vilets saak ja kõrge nõudlus on paisutanud kapsa ja sibula hinnad lakke. Samal ajal kui liha või vürtsid pole üldse arvesse võetud, teevad juba pelgalt köögiviljad boršisupi valmistamisest kuluka ettevõtmise.

Rosstati andmetel maksis 12. maiks 2025 valge peakapsas Venemaal keskmiselt 75,2 rubla kilogrammi kohta, mis on 56,8 protsenti rohkem kui aasta tagasi. Tavalise sibula hind ulatus samal ajal 72,3 rublani kilogrammi eest, kasvades aastaga 87,2 protsenti. Kartuli hind tõusis veelgi jõulisemalt – 89,8 rublani kilogrammi kohta, mis tähendab 166 protsenti hinnatõusu võrreldes eelmise kevadega.

Niinimetatud boršiindeksit on kasutatud majandusliku heaolu näitajana Ida-Euroopa riikides, kuna traditsioonilise supi koostisosadeks on igapäevased toiduained, mida leidub enamikus piirkonna köökides, kirjutas The Moscow Times.

Kommentaarid
Tagasi üles