Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel
Saada vihje

Veiste arv langeb, hinnad tõusevad: kas veiseliha ja piim muutuvad luksuseks? (1)

Kuigi Eestis on head võimalused lihaveiste kasvatamiseks ja ka praegu on kokkuostuhinnad head, on veiselihatootmine aasta-aastalt Eestis vähenenud. Pildil lihaveised Kõpu lähedal Naistevallas karjamaal.
Kuigi Eestis on head võimalused lihaveiste kasvatamiseks ja ka praegu on kokkuostuhinnad head, on veiselihatootmine aasta-aastalt Eestis vähenenud. Pildil lihaveised Kõpu lähedal Naistevallas karjamaal. Foto: Marko Saarm

Eestis on veiseliha ja piimatooted teinud viimase nelja aasta jooksul pea pooleteisekordse hinnatõusu, kuid see pole veel piir. Euroopas ning ka Eestis on piima- ja lihatootmine vähenenud, mis suurendab nõudlust ja hindu.

Soomes on viimastel nädalatel puhkenud paanika veisehakkliha pärast, kuna seda pole lihtsalt saada. Soome kaupmeeste sõnul on defitsiidi taga suurenenud nõudlus ja tootmisraskused. Soome ekspertide hinnangul on juurpõhjus aga selles, et Soomes on veiste arv aastakümnete jooksul pidevalt vähenenud.

Kuna piimalehmad toodavad aretuse ja parema söötmise tulemusel rohkem piima, on karju koomale tõmmatud. Samas on veiseliha tootmiseks vaja vasikaid, keda lehm sünnitab vaid kord aastas. «Kui vasikate arv langeb, siis ka veiseliha tootmispotentsiaal väheneb,» nentis põllumajandustootjate ühenduse ekspert Juho Kyntäjä rahvusringhäälingule YLE.

Vaid liha saamiseks peetavate ammlehmade arv kasvas Soomes kuni 2023. aastani, kuid on seejärel langenud. Põhjuseks tuuakse tootmise kehva tasuvust – praegused hinnad ei motiveeri kasvatajaid tootmist suurendama.

Kommentaarid (1)
Tagasi üles