Eesti kommertspangad laenasid keskpangalt 13,9 miljonit

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülo Kaasik.
Ülo Kaasik. Foto: Liis Treimann

Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik kinnitas Postimehele eelmisel kuul, et odavat laenu võtsid ka mõned Eesti krediidiasutused. Eesti Panga bilansist selgub, et Eesti kommertspangad said keskpangalt kolmeaastase tähtajaga madala protsendiga laenu kokku 13,9 miljonit eurot.

 Euroopa Keskpank otsustas eelmise aasta lõpus anda pankadele piiramatus koguses kolmeaastase tähtajaga laenu baasintressiga, mis on üks protsent aastas. Pangad said laenu kahel korral – eelmise aasta detsembri lõpus ja tänavu 29. veebruaril, kogusummas triljon eurot. Kokku võttis odavat laenu üle 800 panga.

Detsembris ükski Eesti krediidiasutus keskpangalt laenu ei võtnud, küll aga tehti seda veebruaris. Ehkki Eesti krediidiasutuste osalus triljoni euro suurusest laenuprogrammist on vaid 13,9 miljonit eurot, on Eesti Panga kinnitusel meie keskpanga vastutada 0,26 protsenti ehk 2,6 miljardit eurot, mis tähendab, et vastutus on tegelikust laenumahust 187 korda suurem.

The Wall Street Journal kirjutas mõni nädal tagasi, et kõige enam ehk 28 protsenti laenude kogumahust said Euroopa Keskpangalt laenu Hispaania pangad.

Euroopa Keskpanga odavaid laene peetakse peamiseks põhjuseks, miks eurotsooni riiklike võlakirjade intressid hakkasid selle aasta alguses langema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles