Päevatoimetaja:
Romet Kreek
Saada vihje

Köögisahtli aarded: looduslikud nipid munade värvimiseks

Värvitud munad ei ole kõik, mis pühadega seostub.
Värvitud munad ei ole kõik, mis pühadega seostub. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Lihavõtete eel tasub alati meelde tuletada, kuidas köögis leiduva loodusliku varandusega mune värvida. Lisaks vanale heale sibulakoorte trikile saab mune värvida ka muude vahenditega.

  • Sinine

Selle värvi saad mustikatest või mustikamahlast. Punase kapsa lehtedest või arooniatest.

  • Pruun või beež

Kohv, must tee, jahvatatud paprika on ained mis annavad munadele pruunika värvi.

  • Pruunikaskollane, oranž, kollane

Head kollase värvi allikad on kurkum ja karri, veidi heledama tooni annavad apelsini- või sidrunikoored, kummeli- ja roheline tee või safran. Oranži tooni saamiseks on tavapärane viis kasutada sibulakoori, riivitud porgandit või hoopiski paprikapulbrit. Võib proovida kasutada ka tšillipulbrit.

  • Roheline

Et värvida mune looduslikult roheliseks võid kasutada spinatilehti, rohevetika chlorella pulbrit või peterselli.

  • Roosakaslilla, lilla

Selle värvi saavutamiseks võid kasutada kirsse või punast veini. Lilla värvi saavutamiseks võib kasutada alati kas peedimahl ja hibiskuse teed. Kui mune peedimahlas vaid lühikest aega hoida, muutuvad need punakaks.

  • Roosa, punane

Looduliku roosa värvi saavutad punapeedi- või punapeedimahlaga, jõhvikate, pohlade või punase viinamarjamahlaga. Punase tooni pühade munadele annavad granaatõun, punase sibula koored või tšilli.

Kommentaarid
Tagasi üles