Standard & Poor’silt Hispaaniale BBB+

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania lipp
Hispaania lipp Foto: SCANPIX

Reitinguagentuur Standard & Poor’s langetas Hispaania krediidireitingut kahe pügala jagu ja andis riigile negatiivse väljavaate, eeldades Hispaaniale majanduslangust aastatel 2012 ja 2013.

S&P ütles eile, et Hispaania eelarvetrajektoor hakkab halveneva majandusolukorra tõttu langema ning sealne pangandussektor võib vajada täiendavat abi riigieelarvest.

S&P langetas riigi pika- ja lühiajalist reitingut A/A–1 pealt BBB+/A2 peale, mis jääb investeerimisjärgu alumise otsa lähistele.

«Pikaajalise reitingu negatiivne väljavaade peegeldab arvestatavaid riske Hispaania majanduskasvu ja eelarveolukorra osas ning nende mõju riigi maksevõimele,» seisab S&P teates.

Agentuur ütles, et võimalik on ka edasine reitingulangetus, kui Hispaania valitsuse üldine netovõlg kasvab aastaks 2014 üle 80 protsendi sisemajanduse kogutoodangust.

«Me kaalume reitingulangetust ka juhul, kui poliitiline toetus praegustele reformikavadele peaks nõrgenema,» ütles agentuur.

Ühtlasi eeldab S&P nüüd, et Hispaania majandus kuivab tänavu kokku 1,5 ja tuleval aastal 0,5 protsendi võrra.

Hispaania majandusministeerium teatas vastuseks, et agentuur ei arvestanud reitingulangetuse puhul nagu kord ja kohus valitsuse poolt majanduse aktiveerimiseks väljakuulutatud reforme.

Ilmselt suurendab reitingulangetus survet Hispaania riigivõlakirjadele. 10-aastaste Hispaania riigivõlakirjade tootlused olid eilse seisuga langenud 5,79 protsendi peale, olles hiljuti kõrgunud 6,05 protsendi juures.

GMP strateeg New Yorgis Adrian Miller ütles, et usub Hispaania tootluste tõusu.

«Ja kui me jõuame 6,5 protsendi peale, hakkavad Brüsseli häirekellad kõvasti helisema ning rohkem tuleb retoorikat ka Euroopa Keskpangast,» ütles Miller.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles