/nginx/o/2010/09/27/439640t1h13bd.jpg)
Lihavabrikutöötajad Soomes alustasid teisipäeva hommikul kolme päeva pikkust streiki, mis kestab kuni neljapäeva õhtuni, vahendab Yle.
Toidutöötajate Liidu (SEL) eestvedamisel algas teisipäeva hommikul ulatuslik kolmepäevane streik liha- ja valmistoitude sektoris, mis kestab kuni neljapäeva õhtuni. Tööseisak hõlmab ligikaudu 4000 töötajat kolmeteistkümnes üle riigi paiknevas liha- ja toiduainetööstuses, sealhulgas Atria, HKFoods ja Saarioineni tehastes. Tööstuslik aktsioon on kasvatanud kartusi, et Soomet võib ähvardada populaarsete toiduainete, nagu vorst, nappus.
Streigi põhjuseks on ummikusse jooksnud läbirääkimised viie eraldiseisva kollektiivlepingu osas tööandjatega, keda esindab Toiduainetööstuse Liit (ETL). Jaanuari lõpus aegunud lepingute vaidlus on varemgi viinud pagarite ja õlletööstuse töötajate streikideni. Riikliku lepitaja büroo katse vaidlust lahendada kukkus laupäeva hommikul läbi, kui SEL selle tagasi lükkas.
Tööandjaid esindav ETL on teravalt kritiseerinud SELi otsust suunata uus streigilaine just lihatööstustesse, tuues esile potentsiaalsed ohud loomade heaolule. ETLi direktori Anne Someri sõnul ähvardavad pikad ooteajad ja ülerahvastatus farmides loomade heaolu. Kokku puudutavad ETLi ja SELi vahelised läbirääkimised ligikaudu 25 000 töötajat liha-, karastusjookide-, piima- ja üldises toiduainetööstuses.