Ülemaailmne intellektuaalomandi päev on pühendatud visionääridele

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple'i patentide väljapanek.
Apple'i patentide väljapanek. Foto: SCANPIX

26. aprill on ülemaailmne intellektuaalomandi päev (World IP Day). Sel aastal on see pühendatud loovatele visionääridele.

Intellektuaalomandi kaitsmine pakub innovaatoritele stiimulit, on atraktiivne investoritele ning loob uusi töökohti, intellektuaalomandi õigused võivad oma vormilt olla patendi, kaubamärgi, disaini ning autoriõiguse kujul, ning on loodud kaitsmaks autori loomingut, kaubamärki ja leiutisi.

Anneli Jõesalu, AmCham Eesti Intellektuaalomandi Komitee esinaise sõnul on intellektuaalomand üks majandusarengu võtmeküsimusi. Just intellektuaalomandi olemasolu motiveerib nii firmasid kui ka üksikisikuid võtma riske, investeerimaks aega ja ressursse uute toodete arengusse ning tarbijale kasulikesse lahendustesse.

2010. aastal registreeris Euroopa Patendiamet üle 55 000 patendi ning Euroopa Siseturu Harmoniseerimise Büroo üle 100,000 uue kaubamärgi. Intellektuaalomandi kaitsmise läbi loodetakse kiirendada innovatsiooni ning seega ka majanduse arengut.

Ülemaailmne intellektuaalomandi päev sai alguse 1970. aasta 26. aprillil, mil jõustus WIPO (World International Property Organization) rahvusvaheline konventsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles