BP Mehhiko lahe lekkes esimene kriminaalsüüdistus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnnetu pelikan Mehhiko lahes
Õnnetu pelikan Mehhiko lahes Foto: SCANPIX

USA valitsus on esitanud esimese kriminaalsüüdistuse seoses 2010. aasta naftalekkega Mehhiko lahes, süüdistades endist BP inseneri katastroofi suurusele viitavate tõestusmaterjalide tahtlikus hävitamises.

50-aastast Kurt Mixi süüdistatakse kahes õigusmõistmist takistavas teos. Ilmselt tuleb kriminaalsüüdistusi naftalekke asjus veelgi.

Louisiana osariigi peaprokuröri Eric Holder sõnutsi kustutas Mix väidetavalt andmed selle kohta, kui palju naftat BP Macando puuraugust pärast plahvatust välja voolas.

Deepwater Horizoni platvormi plahvatus tappis 11 inimest ning põhjustas suurima avamere-naftalekke USA ajaloos.

Võimuesindajate sõnutsi kustutas Mix oma iPhone’ist 100 või enam BP alltöövõtjaga vahetatud tekstisõnumit, mis puudutasid merre voolava nafta koguseid – kui sai teada, et ta telefon läheb kontrollimisele. Seda vaatamata sellele, et teda oli õigusorganite poolt korduvalt teavitatud vajadusest sellised andmed alal hoida.

Naftavoolu suurus on aga ülimalt oluline, määramaks BP trahvisummade suurust lähtuvalt USA seadustest.

BP on juba esitanud omad arvutused, vaidlustamaks USA valitsuse poolt sageli esitatavaid andmeid, nagu voolanuks puuraugust merre 4,9 miljonit barrelit naftat.
Süüdimõistva otsuse korral ootab Mixi kuni 20-aastane vanglakaristus ja kuni 250 000 dollarine rahatrahv mõlema süüteo eest.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles